19 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegovačka pećina Vjetrenica postala svjetska baština UNESCO-a

Hercegovačka pećina Vjetrenica postala svjetska baština UNESCO-a
Vjetrenica – Photo: Boka News

Pećina Vjetrenica službeno je uvrštena na Popis svjetske baštine Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Ovo je odlučeno na 46. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu, koji se održava od 21. do 31. jula 2024. u New Delhiju u Indiji.

Vjetrenica je postala prvi samostalni prirodni fenomen iz Bosne i Hercegovine koji je uvršten na svjetski popis zaštićenih spomenika.

Nominacija pećine koja se nalazi na jugu Hercegovine između Mostara i Trebinja, predana je UNESCO-u u martu 2023 godine.

Vjetrenica – Photo: Boka News

“Ovo je historijski trenutak za našu zemlju i priznanje izuzetne vrijednosti i jedinstvenosti naše prirodne baštine. Uvrštenje Vjetrenice na ovaj prestižni popis potvrđuje njen izuzetan značaj, ne samo za nas, već i za cijeli svijet”, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, bogata speleološkim, arheološkim i biološkim značajem.

Zaštita pećine Vjetrenica ima dugu historiju koja seže od 1952. godine kada je prvi put proglašena spomenikom prirode.

Vjetrenica - Photo: Boka News
Vjetrenica – Photo: Boka News

Od 1972. godine, kada je usvojena Konvencija za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine, do danas je na UNESCO-ov popis svjetske baštine upisano ukupno 936 dobara, od čega 725 kulturnih, 183 prirodnih i 28 mješovitih.

Na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine su most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i područje Starog mosta i starog grada Mostara.

Na popisu Svjetske baštine UNESCO-a od 2016. godine nalaze se i lokaliteti stećaka srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, a na ovom projektu su zajednički radile Bosne i Hercegovina, Crne Gore, Hrvatska i Srbija.

Vjetrenica – Photo: Boka News

Prije tri godine na Popis svjetske baštine UNESCO-a uvrštena je i prašuma Janj kod Šipova, u okviru proširenja lokaliteta svjetske baštine UNESCO-a “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope”.

Pored navedenog, na listi dobara koje BiH može nominirati u narednom periodu se nalazi još osam dobara iz BiH.

Najčitanije