4 C
Kotor

Slušaj online radio

HR – Niz gradova će sajamskim danima doskočiti zabrani rada nedjeljom i blagdanom

Supermarket – trgovina – Foto: Sven Hoppe/dpa

Nakon Baške, Crikvenice, Dobrinja i Pule, koji su blagdan Velike Gospe proglasili sajamskim danom kako bi omogućili prigodnu prodaju u svojim općinama i gradovima na dan koji je nekima od njih i mjesni blagdan, sve je više gradova i opština, ne samo na Jadranu, koji idu i korak dalje pa sada sajamskim danom proglašavaju, ne samo predstojeći marijanski blagdan već i sve nedjelje u avgustu i septembru.

Dakle, do kraja ljeta i glavne turističke sezone. Time se na neki način izigrava novi Zakon o trgovini koji je stupio na snagu 1. jula ove godine, a koji zabranjuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima, osim 16 nedjelja u godini koje trgovci sami mogu odabrat, piše Novi list.

Takvu odluku jučer je donio pulski gradonačelnik Filip Zoričić s obrazloženjem da na taj način ide na ruku malim obrtnicima i poduzetnicima. Riječ je, dakle, o odluci kojom se sve nedjelje u kolovozu i rujnu proglašavaju sajamskim danom, što ih čini radnim danima za obrtnike i poduzetnike kojima se otvara mogućnost prigodne prodaje na kioscima, štandovima i sličnim mjestima na otvorenim prostorima, a dijelom su sajamskih događanja i javnih manifestacija. Tako će 13., 20. i 27. avgusta te 3., 10., 17. i 24. rujna ove godine od 8 sati do ponoći mali obrtnici i poduzetnici moći plasirati svoje proizvode na način koji predviđa nova odluka Grada Pule.

– Novom odlukom želimo pomoći našim obrtnicima kako bi u sezoni radili bolje, a samim time oni će pomoći svojim radnicima, obiteljima i gradu, rekao je Zoričić.

No nije Pula usamljena u ovakvim potezima. Nakon Umaga i Pule, na slične odluke odvažili su se još neki gradovi u Istri. Tako je Grad Labin, odnosno njegov gradonačelnik Valter Glavičić, odobrio prigodnu prodaju na blagdan Velike Gospe za vrijeme trajanja manifestacije »Dani Grada Labina 2023.« koja je započela prije dva dana, a trajat će sve do 17. avgusta. Poput Pule, i u Labinu je odluka argumentirana svrhom promidžbeno-turističkih aktivnosti, a trajanje prigodne prodaje je također predviđeno za period od 8 sati do ponoći.

Sličan potez povukao je i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, i to odlukom o proglašenju sajma »Lokalni proizvodi Rovinja – Prodotti locali di Rovigno«, čime je omogućena prigodna prodaja 15. avgusta od 9 do 22 sata.

Potezom pulskog i ostalih kolega poveo se i splitski gradonačelnik Ivica Puljak koji poput Zoričića smatra da novim Zakonom o trgovini egzistencija malih obrtnika i trgovina može biti jako ugrožena, pogotovo kada ovise o sezoni i kada im je važan svaki radni dan. Tako su, osim blagdana Velike Gospe, sajamskim danima u Splitu proglašene i sve preostale nedjelje u kolovozu i rujnu. Lanac ovakvih odluka, osim istarskih i primorskih gradova, ali i Hvara, Novalje, Supetra, Bola, Sutivana, Jelse, Starog Grada, Baške, Podgore i drugih potaknula je udruga Glas poduzetnika koja je u srpnju Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini te pozvala gradonačelnike i načelnike diljem Hrvatske da omoguće rad svima onima koji žele raditi nedjeljama, blagdanima i praznicima proglašenjem manifestacija ili sajamskog dana.

Inicijativu Glasa poduzetnika podržala je i stranka Fokus čiji su gradonačelnici i načelnici donijeli odluku o proglašenju sajamskog dana 15. avgusta, blagdan Velike Gospe. Riječ je o Pirovcu, Samoboru, Svetoj Nedelji, Dugom Selu i Svetom Ivanu Zelini te općini Križ. Gradonačelnici i načelnici tih mjesta suglasni su u stavu da je novi zakon nebulozan te se nadaju da će ocjena ustavnosti pokazati da je Vlada napravila grešku, jer je u predizbornoj želji za dodvoravanjem biračima na kraju oštetila poduzetnike i građane, a radnicima u trgovini dugoročno prijete otkazi.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije