19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

HRS – Rade Marić: Želimo kreirati budućnost u suvremenim uvjetima

Rade Marić – HRS

Hrvat ponosan na svoje porijeklo, rođen u Vojvodini, cijeli radni i životni vijek proveo je u Crnoj Gori. Završio je Vazduhoplovnu gimnaziju „Maršal Tito“ u Mostaru i Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Dugogodišnji je instruktor letjenja. Aktuelni je direktor Aerodroma Tivat, Radovan Rade Marić, nosilac liste Hrvatske reformske stranke.

Odbio je da učestvuje u ratovima 90-tih, a 1999. godine, kao borbeni pilot odbio je naređenje iz Beograda da na svoj avion stavi rakete koje je trebalo da budu usmjerene ka crnogorskoj policiji. Poznat je i kao čovjek, koji je još 2005. godine, prije referenduma o nezavisnosti, donio prvu crnogorsku zastavu na Vojni aerodrom Golubovci, prvi vojni objekat u Crnoj Gori gdje se i zavijorila.

Kao reformista kako vidite savremeni razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta?

Marić: Boka Kotorska, ali i cjelokupni obalni dio današnje Crne Gore, svojim povijesnim i kulturnim nasljeđem sastavni je dio hrvatske prošlosti na ovim prostorima.

Sama činjenica da hrvatski narod na području Crne Gore baštini oko 60% njenog ukupnog kulturnog i umjetničkog nasljeđa, dovoljno je snažno svjedočanstvo o postojanju hrvatskog naroda kao autohtonog na ovim prostorima.

Kroz povjest, Hrvati su u Boki Kotorskoj oduvijek bili avangarda društva, bili su ispred vremena u kojem su živjeli, pa kao reformisti želimo da nastavimo u tom pravcu da se razvijamo i stvaramo.

Kao reformisti ne želimo govoriti samo o našoj povijesti i prošlosti na ovim prostorima. Želimo kreirati budućnost u suvremenim uvjetima. Jedan od načina razvoja i očuvanja identiteta je da putem fondova EU koji su nam dostupni, koristeći iskustva Republike Hrvatske, kroz brojne projekte, povučemo što više sredstava kako bi našoj kulturnoj i graditeljskoj baštini dali novu savremenu dimenziju, očuvali je i stavili u funkciju opšte dostupnosti, te je valorizovali kroz turizam (kulturni, vjerski…). Na ovaj način mogli bismo revitalizovati značajni dio baštine, zaposliti na tim projektima mlade ljude i u konačnici, svim građanima i turistima otvoriti vrata i pokazati ko smo i što sve baštinimo.

Odličan primjer su Stonske zidine u Hrvatskoj čija je obnova i stavljanje u turističke svrhe, finansirana djelimično kroz projekat “Povijest na zrnu soli”, sredstvima EU. Mi u Boki i Crnoj Gori imamo zidine, palače, crkve kao dio nematerijalne kulturne baštine koju moramo zaštititi i učiniti je dostupnom široj javnosti, jer to je priča o nama.

Ovo je samo jedan od načina očuvanja identiteta. Predložićemo izradu cjelovite strategije kojoj bi doprinos dali državni organi Hrvatske i Crne Gore, jer je svima u interesu da se naš identitet očuva na ovim prostorima. Hrvati su mnogo toga dali i ugradili u državnost Crne Gore. Mi poštujemo Crnu Goru, državu u kojoj živimo, radimo, stvaramo, svjesni svoga identiteta.

Hrvatska reformska stranka Crne Gore teži razvoju crnogorskog društva, boljem društvenom i ekonomskom položaju svih njenih građana, očuvanju identiteta u uslovima globalizacije.

Prigovara Vam se da ne govorite hrvatskim jezikom, da ne koristite hrvatske izraze?

 Marić: Govorim jezikom razumijevanja. Bitno je da taj jezik svi razumiju, ne razumiju samo oni koji to ne žele. Ne smatram se ni manjim ni većim Hrvatom zbog toga. Uostalom, jezik kojim govore Hrvati u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori razlikuje se i u leksici, i u akcentu od onog u državi Hrvatskoj. U svakom slučaju, tolerancija, uzajamno poštovanje, kultura dijaloga i dobra komunikacija, biće jezik kojim ću se u Parlamentu CG boriti za naše interese.

Dokazali ste se i ostvarili kroz životni poziv. Danas ste direktor Aerodroma Tivat, zašto ste ušli u politiku i to kao jedan od osnivača novoformirane Hrvatske reformske strane?

Drugačije razmišljati je dobro. Više ideja znači i više pozitivnih vibracija, kroz kulturu dijaloga doći do najboljih riješenja. Ako za neke probleme nemamo rješenja trenutno, to bi ostavio sa strane i ponovo ih otvorio kada za to sazriju uvjeti. Smatram da svaka konkurencija donosi boljitak.

Što se tiče formiranja Hrvatske reformske stranke presudna je bila činjenica da je hrvatsko nacionalno biće u Crnoj Gori, u političkom smislu, i te kako razjedinjeno. Samim tim ukazala se potreba, a na insistiranje značajnog broja pripadnika hrvatske zajednice, za formiranjem novog političkog subjekta koji će povratiti povjerenje u izvorne građanske postulate i suštinske potrebe Hrvata u Crnoj Gori.

HRS svojim konkretnim djelovanjem već pokazuje da okuplja ljude ne samo hrvatske nacionalnosti. To potvrđuje našu želju da budemo i jesmo, integracioni faktor, stranka bez predrasuda koja radi u interesu Hrvata i svih građana Crne Gore.

HRS

Zato na predstojećim parlamentarnim izborima 30. avgusta, zaokružite broj 5Hrvatska reformska stranka Crne Gore. Za ponos i dostojanstvo – poručio je nosilac liste Rade Marić.

/Razgovarao M. Marušić/

Najčitanije