25 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatski kapetan sedam mjeseci zatočen u turskom zatvoru: Javnost o tome ništa ne zna, vlasti ništa ne poduzimaju

Kapetani

Ne tako davne 2008. hrvatsku je javnost šokirao slučaj dubrovačkog kapetana Krista Laptala. Kapetan Laptalo je 13. jula 2007. uhićen u luci Pirej nakon što je na njegovom brodu Coral Sea pronađeno više desetaka kilograma kokaina, nakon čega je nevin proveo 16 mjeseci u grčkom zatvoru. Razlog? Sumnja na šverc narkoticima koja se na kraju pokazala neutemeljenom, piše Dalmacija Danas.

16 godina nakon, u Turskoj je zatočen splitski kapetan

Točno 16 godina nakon, kapetan duge plovidbe iz Splita Marko Bekavac nalazi se u sličnoj situaciji: već je sedam mjeseci zatvoren u turskom zatvoru u Ankari, a mjesecima nikakvog pomaka jednostavno nema.

Svakim novim danom, njegova obitelj u Splitu proživljava agoniju pitajući se hoće li i kada ugledati Marka. Pomorac je od 1989., a kapetan duge plovidbe posljednjih 20 godina. Tijekom dosadašnjeg rada koji je u pomorstvu izrazito odgovoran, nikada nije imao problema s vlastima naše ili bilo koje druge države.

Sukladno navedenom, a prema riječima njegove odvjetnice, postoji ozbiljna sumnja da je kapetan Bekavac žrtva međunarodne krijumčarske organizacije i određenih propusta u policijskoj istrazi, te da je slijedom toga nevin i neosnovano uhićen i zatvoren.

Što se dogodilo?

Tijekom posljednje plovidbe kapetan Bekavac je zapovijedao brodom Phoenician 1 koji se nalazi u vlasništvu turske kompanije i koji plovi pod panamskom zastavom. Kapetan je trebao preuzeti teret na navedeni brod u luci Barranquilla u Columbiji i prevesti ga natrag u Tursku. Radilo se o teretu koji se krcao u vrećama (gnojivo).

Kao i inače, prema riječima odvjetnice, kapetan Bekavac je poduzeo sve što je bilo u njegovoj moći da se posao obavi po propisanoj sigurnosnoj proceduri, pa je u tom smislu poduzeo sve sigurnosne mjere sukladno sigurnosnom planu broda koji je bio prilog ostaloj brodskoj dokumentaciji koja je bila predočena lokalnim vlastima. Prema tom planu, pristup je brodu i teretu bio onemogućen svim neovlaštenim osobama.

Osim toga, iako se prvi put u svojoj karijeri našao u toj luci i općenito u tim vodama oko Kolumbije i Kariba, a znajući da se radi o luci koja je poznata po krijumčarenju drogom, zatražio je od brodara (kompanija Iskenderun) dodatne mjere osiguranja tj. postavljanje kamera i
angažiranje privatne zaštitarske agencije, ali je vlasnik to odbio tako da se ostalo kod postojećih mjera koje uključuju 24-satno dežurstvo za što su bili zaduženi prvi i drugi časnici palube, navodi Dalmacija Danas.

Ukrcavanje tereta na brod trajalo je od 25. kolovoza 2023. do 6. rujna 2023. godine.

Međutim, 5. rujna 2023. u 12 sati i 49 minuta na brod je stigao tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika. Zaustavili su ukrcaj tereta i izvršili pretragu broda.

Brod su napustili isti dan u 17 sati i 46 minuta, a da kapetanu Bekavcu nisu ništa rekli.

Tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika na brod je ponovno došao sljedeći dan, 6. rujna 2023. u 13 sati i 20 minuta sa psom dresiranim za otkrivanje prisustva narkotika i taj je dan pronađeno 14 vreća u After Peak tanku sa sumnjom da bi se moglo raditi o drogi. Vreće su ukupno težile između 20 i 30 kilograma.

Već spomenuti tim je iskrcao navedene vreće, ali bez provjere što se u njima nalazi, tako da kapetanu Bekavcu nije predočeno što je nađeno, niti je o pronalasku potpisan ikakav dokument.

Zašto je brod s navodno pronađenom drogom nastavio plovidbu prema Turskoj?

Intervencijom turskog veleposlanstva brod je pušten i nastavlja s plovidbom prema Turskoj bez daljnjih intervencija ili akcija od strane kolumbijskih vlasti prema posadi.

Nakon što je brod uplovio u tursku luku Eregli, kapetan Bekavac je osobno obavijestio policiju o incidentu u Kolumbiji, nakon čega je turska policija pretražila brod i duboko u skladišnom dijelu su pronašli određeni broj vreća koje su navodno sadržavale drogu.

Kapetanu ponovo ništa nije predočeno, niti je pred njim provjereno što se u tim vrećama nalazilo. Uz to, oduzet mu je njegov osobni USB stick koji mu do današnjega dana nije vraćen.

Pola članova posade je pušteno, a pola zadržano?

Od 20 članova posade, 10 članova je odmah pušteno, a 10 je zadržano. Među zadržanim i uhićenim članovima je i kapetan Marko Bekavac koji se od listopada 2023. nalazi u zatvoru u turskom glavnom gradu Ankari.

Imena i prezimena članova posade koji su uhićeni poznati su redakciji Dalmacije Danas, ali neće biti objavljena. Naveli su da se radi o jednom državljaninu Finske (porijeklom Sirijcu), jednom Poljaku, jednom Rusu, te šest državljana Filipina.

Još nije održano niti jedno ročište pred sudom u Turskoj

U međuvremenu, obitelj kapetana Bekavca je angažirala odvjetnika, ali do danas niti jedna ozbiljna pravna radnja nije poduzeta.

Kapetan je imao samo dvije posjete osobe iz Konzulata Republike Hrvatske. Također, do danas se nije održalo niti jedno ročište pred sudom.

“Niz nelogičnosti upućuju na to da je droga (ako je uopće nađena na brodu) podmetnuta“

Prema tvrdnjama kapetanove odvjetnice, iz slijeda događaja može se vidjeti niz nelogičnosti koje upućuju na to da je droga (ako je uopće nađena na brodu), podmetnuta u Kolumbiji. Nadalje, unatoč tome brod je pušten da otplovi, a nakon svega kapetan Bekavac je osobno obavijestio policiju u Turskoj o incidentu u Kolumbiji, te da su sumnjive vreće oduzete i odnesene s broda, a da kapetanu Bekavcu kao kapetanu nije predočeno što je nađeno. Uz to sve, uhićen je samo dio posade – ne zna se po kojem kriteriju, a kapetan Bekavac nema uvid u tijek događanja, niti kako će teći sudski postupak i slično.

“Kapetan je suglasan da se o provede detaljna istraga i utvrdi istina“

Odvjetnica kapetana Bekavca tvrdi da je on suglasan da se o ovom slučaju obavijeste i Interpol i DEA, kao i sve institucije vlasti u Republici Hrvatskoj i Turskoj, da se provede detaljna istraga i utvrdi istina.

“Kapetan Bekavac jedino zna da je on nevin i da je žrtva neke organizirane i opasne mafijaške organizacije. Radi se o hrvatskom državljaninu koji se našao u teškoj situaciji u stranoj zemlji, te su njegova ljudska i građanska prava ugrožena“, stoji u priopćenju odvjetnice.

Razgovor s kapetanovom obitelji

U razgovoru s njegovim bratom, gospodinom Jozom Bekavcem iz Splita, Dalmacija Danas je saznala detalje ovog mučnog slučaja.

“Marko je ozbiljan čovjek koji ima obitelj i dvoje djece u Splitu. Oni su u velikom stresu i njihovi su se životi iz temelja poremetili. O detaljima je još uvijek prerano govoriti, ali ovo sve skupa ne izgleda nimalo dobro”, uvodno nam je rekao, pa nastavio:

“Kapetan cijelu situaciju teško podnosi, iako se ne da. Ima hranu, ono osnovno, ali s njim su u zatvoru kriminalci svake vrste. On sada čeka u neizvjesnosti, bio mu je u posjetu jedan odvjetnik iz Turske, no, rekao mu je da će ga sve puno koštati, da se ‘neće tako lako izvući’. Puno je tu još informacija koje dolaze s različitih strana, a niti jedna nije ugodna. Do sada mu je obitelj uplatila više tisuća eura samo za napisati žalbu, jer je nedavno bio jedan od žalbenih rokova”.

Tvrdi da su kapetana Bekavca posjetili iz hrvatske ambasade i rekli mu ono osnovno, da čita knjige, šeta. Ništa konkretnije. Također, rekli su mu da će doći na ročište kao podrška kada se sud očituje.

“Odvjetnica je dopis poslala premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Zoranu Milanoviću, no jedino se Veleposlanstvo očitovalo rekavši da su ga posjetili i to je to. Ali sve nas brine što se već sedam mjeseci ništa nije pomaknulo s mrtve točke.

Brine nas i što je pola posade pušteno, zašto? Naravno, on je po zapovjednoj odgovornosti kapetan, ali kao da on može pratiti svakog člana posade što u svakom trenutku radi. Uz to, bio je svjestan da ide u Kolumbiju pa je tražio i kamere, ali njegov je zahtjev za dodatnom zaštitom odbijen”, komentirao je brat uhićenog.

Kapetan se na plovidbu uputio preko polazišne agencije za ukrcaj u Splitu. Polazišna ga je agencija uputila na agenciju u Njemačkoj, u Hamburgu, koja se, kako nam Jozo Bekavac kaže, ‘sada pravi luda i ne zna ništa’.

“Sve miriše na namještaljku, jednostavno je upao u ‘kašetu brokava’”, kaže.

Napomenuo je i da brod na svom putu iz Kolumbije u Tursku nigdje nije stao, tako da droga, ako se o njoj doista radilo, nije mogla biti naknadno ubačena.

“Zašto bi se on uopće upuštao u te mutne poslove? Nikada nije niti plovio na toj ruti, prvi put je došao na taj brod i plovio za tu kompaniju. Upao je u gadni lanac trgovine narkoticima.

Naglasio sam odvjetnici da dopis pošalje i DEA Kolumbiji koji bi trebali biti upućeni. Čudi me kako oni o tome ništa ne znaju, ako su njihove vlasti pronašle drogu?”, pita se naš sugovornik.

Nema informacija u medijima

Prema informacijama kapetanovog brata, niti u turskim medijima nije se puno pisalo o ovom slučaju. Tek jedan članak u novinama kao kratka vijest da je na brodu pronađena droga.

“Nitko mu ništa ne govori, nitko ništa ne zna, imao je kao jedno ročište prije par mjeseci na kojem ga se jedino pitalo je li kriv ili nije, a on je krivnju negirao. Nije bilo razgovora, rasprave, ničega, iako je on htio iznijeti svoju obranu. Sutkinja ga je tada prekinula i rekla da ne može iznositi nikakve detalje.

On osim što je hrvatski građanin, ujedno je i europski građanin i trebao bi imati zaštitu, treba se znati je li kriv ili nije, ne mogu ga toliko držati u zatvoru. Na kraju dana, žao mi ga je, cijeli život je plovio, sada ima 60 godina i nikada nikakvih problema nije imao, i ovo mu se desi “, zaključio je kapetanov brat Jozo Bekavac.

Najčitanije