17 C
Kotor

Slušaj online radio

Hurkan Ajvazoglu i Ana Vasić 18. jula na Danima muzike

Hurkan Ajvazoglu i Ana Vasić 18. jula na Danima muzike
Dani muzike

Na 41. Danima muzike nastupiće večeras flautista Hurkan Ajvazoglu i pijanistkinja Ana Vasić, profesorica u Muzičkoj školi HN. Koncert će biti održan u Sali Muzičke škole 18. jula, četvrtak, od 21.30 sati, a na programu su djela Hendla, Pulanka, Kejdža, Forea,

Hurkan Ajvazoglu  o muzici i sviranju flaute učio je od svog oca Ismaila. Nakon tako temeljnog obrazovanja, 1976. je prošao audiciju Državnog operskog orkestra „Državne opere i baleta Ankare”. Uporedo sa pripremom programa za duet flauta i harfa za TRT Ankara Radio nastupao je kao solista sa Kamernim orkestrom Ankare. Radio je u Državnoj operi i baletu kao vodeći solo flautista. Studirao na Univerzitetu za muziku i teatar u Minhenu u klasi profesora Hermana Klemejera, nastavio i master studije u klasi Dr Johena Gartnera.

Dobio je diplomu „majstora flautiste” minhenskog Ričard Štraus konzervatorijuma 1992.

Svirao je na turnejama kroz Italiju, Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Francusku, Holandiju, Češku, Mađarsku, Azerbejdžan, Rusiju, Meksiko i još mnoge druge evropske zemlje, koncertirajući sa orkestrima ili uz klavirsku pratnju. Predaje flautu i kamernu muziku na Konzervatorijumu u Izmiru.

Ana Vasić stekla je osnovno muzičko obrazovanje u OMŠ ,,Petar Konjović” u Beogradu, u klasi profesorke Aleksandre Bajler. U SMŠ ,,Josip Slavenski” u Beogradu završila je klavir, kao i odsjek za muzičku teoriju i ranu muziku, instrument renesansna harfa. Osnovne i master akademske studije klavira završila je na FMU u Beogradu, u klasi profesorke Tijane Humo. U toku školovanja usavršavala se kod istaknutih pijanista i profesora, nastupala je na brojnim koncertima, kao solista i u kamernim sastavima, često sarađuje sa Beogradskom

filharmonijom, kao honorarni muzičar, a angažovana je i u pozorišnoj predstavi ,,Pu spas za sve nas” Jelene Puzić, sa kojom je nastupala širom zemlje i inostranstva. Sa svojim klavirskim duom, našla se na kompilaciji nove klavirske muzike kompozitora iz Srbije ,,Klavirsko nebo” (2018, 2019) izdavačke kuće Pop Depresija. Radila je i muziku za kratkometražne animirane filmove ,,U plavom ključu” (2017) i ,,Stvaranje– Prvi kosmos” (2022) Jelene Bešir, sa kojom i dalje sarađuje. Radi kao nastavnik klavira u Muzičkoj školi u Herceg Novom, kao i u Muzičkoj školi ,,Vida Matjan” u Kotoru.

Pokrovitelji Dana muzike su Opština Herceg Novi i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, izvršni producent JUK Herceg fest, a tradicionalni sponzori su Turistička organizacija HN, hotel San rizort, Institut „Dr Simo Milošević“.

Najčitanije