24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove izrekli 910 hiljada eura kazni

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove izrekli 910 hiljada eura kazni
Kotor foto Boka News

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove (UIP) su u prvih 15 dana pojačanog inspekcijskog nadzora u šest primorskih opština izrekli novčane kazne od ukupno 910.26 hiljada eura.

Oni su obavili ukupno 1.82 hiljade kontrola, tokom kojih je utvrđeno 1.42 hiljade nepravilnosti.

„Veliki broj nadzora i prisutnost inspektora i u perifernim djelovima opština, uključujući i nacionalne parkove, turističke centre na sjeveru, rafting destinacije, rezultat su predanog rada inspektora, kao i logističke potpore koja je ključna da se pokrije što veći dio terena sa kadrovskih kapacitetima koji su na raspolaganju u ovom momentu“, rekli su iz UIP-a.

Poštujući načelo preventivnosti, statistički podaci pokazuju da su u preko 20 odsto slučajeva inspektori djelovali preventivno.

Tokom izvještajnog perioda zatvorena su ukupno 42 objekta od čega sedam objekata zbog rada bez prijave trgovine, a preostalih 35 zbog rada nedeljom i za vrijeme državnog praznika.

„Najveći broj objekata zatvoreno je u Opštini Herceg Novi, zbog rada nedeljom i u dane državnih praznika. Međutim, sveukupna situacija na terenu pokazuje da se odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini, koji se tiče neradne nedelje i rada za vrijeme državnih praznika, nijesu poštovale u periodu za nama, te apelujemo na sve privredne subjekte da se pridržavaju pozitivnih zakonskih propisa“, upozorili su iz UIP-a.

Turistički inspektori su tokom kontrole kupališta donijeli sedam rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, dok su u kontrolama ugositeljskih objekata donijeli jedno o zabrani obavljanja djelatnosti pečaćenjem.

Iz UIP-a su podsjetili građane da će tokom vikenda, dok traje pojačan inspekcijski nadzor, biti organizovana dežurstva službenika UIP-a.

„Pozivamo ih da prijave nepravilnosti pozivom na besplatni Call centar 080 555 555, ili slanjem mejla na adresu prijave@uip.gov.me“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor:MINA

Najčitanije