24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Institut Dr Simo Milošević Igalo : Život u karantinu

Institut karantin

Objekat Instituta Dr Simo Milošević ( tkz Prva faza) u Igalu od 20 marta pretvoren je u karantin u kome je smještena 221 osoba, uglavnom crnogorskih državljana koji su boravili u inostranstvu.

“Za samo dva dana od kada smo dobili obavjest da smo određeni za karantin uspjeli smo da pripremimo objekat i u noći između 20. i 21. marta primili smo nekoliko grupa ljudi”, kaže upravnik karantina Borivoje Vuković.

Borivoje Vuković

Ističe da je to izuzetno kratko vrijeme da se pripremi objekat koji je bio zatvoren od kraja prošle godine. Da spremno dočekaju nove stanare pobrinulo se 30 tak dobrovoljaca koji su neumorno radili i dali sve od sebe.  U prihvatu ljudi asistirala je Vojska CG , a prvo veče 11 dobrovoljaca dijelilo je hranu, vodu,… I pomagalo pridošlima da se smjeste.

Svi su po dolasku ispunili upitnik sa pitanjima o njihovom zdravstveno stanju i niko nema simptome korona virusa.

Institut karantin

“Svi se trudimo, kao da su naši najrođeniji, da ljudima u karantinu omogućimo što bolji boravak u našem objektu”, kaže Vuković. Svakodnevno dobijaju tri obroka, snabdjeveni su higijenskim potrpštinama, a u sobama je toplo. Zbog problema sa instalacijama nekoliko sati nije bilo tople vode i grijanja, ali su kvarovi jutros otklonjeni i sada sve funkcioniše u dobrom redu.

Karantin – Aleksandar Vučetić

Aleksandar Vučetić koji je u karantin u Igalu stigao iz Istanbula priča da mu je samo putovanje bilo teško, jer su mnogi na aerodmu proveli i tri – četiri dana. Navodi da im je u Institutu obezbijeđeno sve za ličnu higijenu (sapun, šampon, toalet papir, peškiri ) kao i da redovno dobijaju hranu i da je ima dovoljno. Tvrdi da se u ovakvim uslovima u karantinu može izdržati i duže od 14 dana.

Ljudima koji su u karantinu dozvoljeno je da se, preko pripadnika Vojske koji obezbjeđuju objekat,  dostave neke potrebne stvari. Za one koji nisu iz Herceg Novog, uvijek se nadje prijatelj ili poznanik njihovog prijatelja, da im pritekne u pomoć. Puno je primjera takve solidarnosti.

Karantin je organizovan i u hoteli Light House u Igalu.

U hercegnovskoj opštini registrovana su četiri oboljela od korona virusa.

Za sve informacije o ljudima u karantinu Instituta tel. recepcije je 031 658 833

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije