17 C
Kotor

Slušaj online radio

Italija proglašena zemljom niskog rizika, na otvorenom maske više nisu obavezne

Venecija – ilustracija foto pixabay

U cijeloj Italiji ukinuta je obaveza nošenja maski na otvorenom, dok je zemlja od ponedjeljka postala “niskorizična zona koronavirusa”, što je velika prekretnica za prvu evropsku zemlju pogođenu globalnom pandemijom koronavirusa u februaru 2020.

U uredbi koja je stupila na snagu u ponedjeljak, ministarstvo zdravlja po prvi put je proglasilo svaku od 20 italijanskih regija kao “bijelu”, označivši ih kao područja niskog rizika, prema klasifikaciji kojom se procjenjuje rizik od covida-19.

To znači da na otvorenom maske više neće biti obavezne – što su dobrodošle vijesti u zemlji u kojoj se očekuje da toplotni udar ove sedmice donese temperature iznad 40 stepeni Celzijusa u nekim južnim područjima.

Nekadašnji simbol zaraze koronavirusom, gdje su snimke vojnih kamiona koji prevoze kovčege iz prekrcanih mrtvačnica u Bergamu obišle cijeli svijet, u Italiji je broj zaraza i smrti od covida-19 proteklih nedelja u opadanju.

Trećina italijanske populacije iznad 12 godina vakcinisana je do nedjelje, što je brojka od 17,572.505 ljudi, prema podacima vlade.

Turisti iz Europske unije, Britanije, SAD-a, Kanade i Japana koji dugo nisu mogli ući u Italiju ponovno se vraćaju u zemlju nakon što je vlada ukinula karantin za vakcinisane posjetioce ili one koji mogu pokazati negativan test.

Uprkos napretku, ministar zdravlja Roberto Speranza apelovao je na Italijane da budu oprezni.

“Ovo je ohrabrujući rezultat, no i dalje je potreban oprez i mudrost, pogotvo zbog novih varijanti”, napisao je Speranza, nakon što je u subotu potpisao uredbu. “Bitka još uvijek nije dobijena.”

Nakon dugog perioda punih ili djelomičnih regionalnih karantina koje su započele u novembru u svrhu borbe s koronavirusom, mjere su olakšane u cijeloj Italiji krajem prošlog mjeseca.

Cijela zemlja bila je proglašena “žutom zonom”, što je donijelo više sloboda, a potom je tokom juna vlada dalje postupno ukidala mjere.

Izvor:HINA

Najčitanije