25 C
Kotor

Slušaj online radio

Rose – počelo čišćenje hercegnovskog podmorja

Rose – počelo čišćenje hercegnovskog podmorja
Čišćenje podmorja Rose – foto RTHN

Čišćenje podmorja u organizaciji Sekretarijata za ekologiju i energetsku efikasnost, uz podršku Eko fonda, počelo je danas u uvali Rose. Radove obavlja firma Akva Boka koja je kao najpovoljnija izabrana na tenderu.

Kako je za RTHN kazao Ilija Peulić iz Sekretarijata za ekologiju i energetsku efikasnost već u jutarnjim satima prikupljeno je oko sedam kubika otpada.

-Čistićemo tri do četiri dana cijelu uvalu Rose. Ima dosta otpada, flaša, šporeta, željeza. Nadam se da će kad budu vidjeli koliko smo otpada izvukli iz mora ljudi promjeniti svijest o tome da nam more treba, a ne da od njega pravimo deponiju, istakao je Peulić.

Čišćenje podmorja Rose – foto RTHN

Akcija čišćenja podmorja je važna ne samo za mještane Rosa i Luštice već i za sve građane Herceg Novog, smatra Bogdan Kaluđerović iz MZ Luštica.

-Smeće moramo redukovati, čim ga je manje u prirodi utiče i na ljude da ga manje bacaju. Srećni smo zbog akcije čišćenja, očekujemo da ako ne završimo ove godine, nastavimo idećeg proljeća, rekao je Kaluđerović.

Kako je kazao Dražen Crnković iz firme Akva Boka zahtjevno je očistiti podmorje od sitnog otpada koje se taloži godinama.

Čišćenje podmorja Rose – foto RTHN

-Kabasti otpad je primjetan, problem je sitni koji se godinama taloži koji je sada u slojevima. Kada budemo očistili prve slojeve možemo dati presjek situacije, kazao je Crnković.

Osim Rosa, do kraja godine predviđeno je čišćenje podmorja na još tri lokacije: Škveru, cijelom dužinom rijeke Sutorine i dijelu obale od Hungest hotel san rizorta do restorana Mimoza. Procijenjena vrijednost radova je oko 36 000 eura,  a sredstva su obezbijeđena od Evropske Unije preko Eko fonda Crne Gore.

Najčitanije