16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrael i Libanon blizu potpisivanja primirja

Izrael i Libanon blizu potpisivanja primirja
Izrael: Protuzračni sustav na djelu
Foto: Amir Cohen / REUTERS

SAD, Francuska i drugi saveznici pozvali su na trenutni 21-dnevni prekid vatre kako bi se omogućili pregovori u sukobu između Izraela i Hezbollaha.

Zajednička izjava, dogovorena na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, navodi da su nedavne borbe neprihvatljive i predstavljaju neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije.

“Pozivamo na trenutni 21-dnevni prekid vatre duž libanonsko-izraelske granice kako bi se otvorio prostor za diplomaciju”, stoji u izjavi te se dodaje:

“Pozivamo sve strane, uključujući vlade Izraela i Libanona, da odmah prihvate privremeni prekid vatre.”

Dogovor u sljedećim satima?
Visoki američki dužnosnici izjavili su kako očekuju da će dogovor o prekidu vatre biti postignut “u sljedećim satima” duž izraelsko-libanonske granice.

Govoreći novinarima u kasnim noćnim satima tijekom hitnog telefonskog brifinga, dužnosnici američke administracije izjavili su da je iscrpna diplomacija iza kulisa rezultirala bliskim dogovorom između dviju strana, prenosi Sky News.

Jedan dužnosnik rekao je: “Prekid vatre trajat će 21 dan duž plave linije (demarkacijske linije koja dijeli Libanon od Izraela i Golanske visoravni).

“Tijekom tog 21 dana strane će pregovarati o mogućem rješenju sukoba koji traje od napada koji je Hezbollah izveo 8. listopada te će pokušati postići sveobuhvatan sporazum duž plave linije koji će omogućiti povratak stanovnika u njihove domove u Libanonu i Izraelu.”

Dužnosnik je naglasio da se ovaj prijedlog o prekidu vatre odnosi samo na sjevernu granicu i ne uključuje Gazu, gdje izraelska vojna ofenziva protiv Hamasa i dalje traje, ali da bi pauza u borbama između Izraela i Hezbollaha stvorila “prostor” za napredak u Gazi.

“To osigurava nešto vremena i prostora za pokušaj dogovora u Gazi, u skladu s dogovorom o taocima o kojem smo razgovarali,” rekao je američki dužnosnik.

“Vjerujemo da, bez obzira na to što se dogodilo na bojnom polju posljednjih nekoliko dana, trenutak za postizanje diplomatskog rješenja je sada”, dodao je.

Biden: Uspjeli smo dobiti podršku
“Objavili smo izjavu o 21-dnevnom prekidu vatre duž izraelske i libanonske granice. Uspjeli smo dobiti značajnu podršku iz Europe, kao i od arapskih zemalja… važno je da se rat ne proširi”, komentirao je Biden.

Hezbolah neće potpisati nijedan sporazum o prekidu vatre
Nije bilo neposredne reakcije izraelske ili libanonske vlade – niti Hezbolaha – ali visoki američki dužnosnici izjavili su da su sve strane upoznate s pozivom na prekid vatre te će se oglasiti u nadolazećim satima.

Dužnosnici su rekli da Hezbolah neće biti potpisnik prekida vatre, ali vjeruju da će libanonska vlada koordinirati prihvaćanje sporazuma s ovom grupom.

Najčitanije