17 C
Kotor

Slušaj online radio

Izraelska vojska objavila je da su u Gazi pronađena tijela šest talaca

Izraelska vojska objavila je da su u Gazi pronađena tijela šest talaca
Gaza – foto EPA

Šest tijela pronađeno je u podzemnom tunelu u području Rafaha na jugu pojasa Gaze i prebačeno u Izrael, objavila je izraelska vojska na Telegramu.

Svih šest osoba oteto je tokom terorističkog napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra prošle godine, saopštila je vojska.

Prema glasnogovorniku vojske, ubili su ih oni koji su ih zarobili malo prije nego što su njihova tijela pronađena.

Među žrtvama je i američko-izraelski talac Hersh Goldberg-Polin, rekao je američki predsjednik Joe Biden u izjavi.

Tijela šest talaca izvučena su iz pojasa Gaze, saopštila je rano u nedjelju izraelska vojska dodajući da su ubijeni neposredno prije nego što su izraelske snage došle do njih.

Petero ih je bilo na glazbenom festivalu, a jedna osoba odvedena je iz kibuca gdje je živjela. Premijer Netanyahu poručio je da onaj koji ubija taoce ne želi dogovor o prekidu vatre. S druge strane, Hamas tvrdi da je za smrt talaca kriv Izrael jer ne želi pristati na sporazum.

Vođa izraelske oporbe poziva na opšti štrajk

Čelnik izraelske oporbe Yair Lapid pozvao je u nedjelju na opšti štrajk kako bi se izvršio pritisak na vladu da postigne dogovor o oslobađanju preostalih talaca u Pojasu Gaze.

Tijela šest talaca izvučena su iz Pojasa Gaze, saopštila je rano u nedjelju izraelska vojska dodajući da su ubijeni neposredno prije nego što su izraelske snage došle do njih.

Lapid, bivši premijer, pozvao je svakog Izraelca “čije je srce jutros slomljeno” da se pridruži velikom prosvjedu u Tel Avivu kasnije tijekom dana. Također je pozvao glavni izraelski sindikat, poduzeća i opštine na štrajk.

Gradske službe Tel Aviva rekle su da će sudjelovati u ponedjeljak u poludnevnom štrajku u znak solidarnosti s taocima i njihovim obiteljima, stoji u obavijesti na Facebook stranici.

Štrajk će biti usklađen s još nekoliko opština diljem Izraela.

Moćni radnički savez Histadrut, koja predstavlja stotine tisuća radnika u javnom sektoru, rekao je da razmatra štrajk i da će odluku donijeti kasnije tijekom dana nakon sastanka s obiteljima talaca.

Netanyahu obećava da će se osvetiti Hamasu zbog smrti talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je da “neće ostati dužan” Hamasu nakon smrti šestero talaca čija su tijela pronađena u pojasu Gaze, objavila je izraelska vojska.

– Tko ubija taoce, ne želi dogovor o prekidu vatre, rekao je Netanyahu, zaprijetivši Hamasu: Progonit ćemo vas, uhvatit ćemo vas i nećemo vam ostati dužni.

Čelnik Hamasa Ezat Rišk rekao je ranije da je Izrael “odgovoran za smrt” talaca “jer tvrdoglavo nastavlja svoj genocidni rat… i izbjegava bilo kakav dogovor o prekidu vatre”.

Netanyahu je spomenuo i pogibiju trojice izraelskih policajaca u pucnjavi u nedjelju ujutro na jugu Zapadne obale.

Za napad nitko nije preuzeo odgovornost, no Hamas je saopštio da je to “herojska operacija otpora” i “prirodni odgovor na pokolj palestinskog naroda”.

– Borimo se na svim frontama protiv okrutnog neprijatelja koji nas želi ubiti. Upravo jutros ubio je trojicu policajaca, rekao je Netanyahu.

– To što Hamas nastavlja činiti zločine kakve je počinio 7. oktobra, prisiljava nas da učinimo sve kako ih više ne bi mogao činiti, dodao je.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije