23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Izuzetno loša realizacija Programa uređenja prostora Opšine Tivat u 2020.

Tivat foto Opština Tivat

Program uređenja prostora Opštine Tivat za 2020.godinu bilježi katastrofalno lošu realizaciju jer je od ukupno 45 planiranih prijekata, realizovano ili je jiš uvijek u postupku realitzacije samo njih 11.

Piše to u Izvještaju o stanju uređenja prostora u Opštini Tivat za prošlu godinu, a koji će se naći pred odbornicima na predstojećoj sjendici lokalnog parlamenta 29.januara. Inače, 2020.godina bila je posljednja u mandatu bivše tivatsko lokalne vlasti koju je činila koalicija DPS-SD-HGI,a koja je gradom upravljala do 16.oktobra, kada je smijenjen dotadašnji gradonačelnik dr Siniša Kusovac (DPS) i mjesto predsjednika Opštine preuzeo Željko Komnenović. To znači da je nova lokalna vlast Tivta izabrana na izborima 30.avgusta a koju čini koalicija građanskih listi narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“ imala tek nešto malo više od dva mjeseca vremena da utiče na realizaciju projekata predviđenih programom uređenja prostora za 2020. A koji je inače, u decembru 2019. donijela bivša odbornička većina DPS-SD-HGI u tadašnjem sazivu SO Tivat.

„Osnovni razlog zbog čega nije realizovan Program uređenja prostora u značajnoj mjeri je realizacija prihoda u iznosu od svega 65,94 % na dan 24.12.2020.godine, odnosno 8.023.106,26 € manje nego što je planirano Odlukom o budžetu Opštine Tivat za 2020. godinu, što je direktna posljedica epidemije novog korona virusa u tekućoj godini i mjera koje je preduzela lokalna uprava radi zaštite građana i pravnih lica od njenih negativnih efekata”- piše u izvještaju koji je pripremio Sekretarijat za urešenje prostora Opštine Tivat.

Osim krize uzrokovane Covidom-19, novu lokalnu vlast u oktobru je zatekla i bukvalno opustošena gradska kasa kao i dugovi za dospjele a neplaćene obaveze Kusovčeve administracije u iznosu od  oko 3,5 miliona eura. Stoga je koalicija NP-BF-GB bila prinuđena da od svog preuzimanja upravljanja Optinom, zaustavi ili odloži skoro sve tada još nezapočete projekte predviđene Pogramom uređenja prostora za prošlu godinu. Da bi grad ponovno mogao početi da ulaže u javnu infrastrukturu i komunalne objekte, odnosno da plati račune za projekte koje je započeo, ali nije isplatio Kusovac, administracija gradonečanika Komnenovića je tražila i dobila saglasnost SO da se Opština Tivat zaduži na iznos od 3 miliona eura sa rokom vraćanja od šest godina. U međuvremenu, kroz Izvještaj o stanju uređenja prostora za prošlu godinu koji sada ide pred odnornike, na površinu isplivava prava istina o tome koliko je  bivša gradska uprava predvođena DPS-om koja se javno hvalila svojim velikim razvojnim i investicionim ulaganjima u grad, zapravo o tome obmanjivala Tivćane.

Tako je su lani od većih prijekata, završana samo tri nova kružna toka na Jadranskoj magistrali kroz grad i druga faza MR 2 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica bay, te nastavak izgradnje Kotorske ulice na Gornjem Seljanovu.

Tivat – kružni tok – foto Boka News

Nije realizovana obećana prva faza gradnje bulevara kroz Tivat vrijedna 3,5 miliona eura, kao ni završetak već legendarne gradnje male saobraćajnice u Cacovu koja se gradi duže od četiri godine, odnosno nije urađeno ništa na gradnji obećanih novih saobraćajnica S-26 po DUP-u „Župa –Češjar”, odnosno saobraćajnice kod hotela „Tivat” na Donjem Seljanovu, a što ukupno vrijedi oko 310 hiljada eura. Nisu realizovana ni oba za prošlu godinu planirana projekta uređenja parkirališta kod zgrade Muzičke škole, odnosno na Donjem Sekjanovu, ukupne vrijednosti samo 25 hiljada eura,  niti oba projekta rekonstrukcije odnosno postavljanja nove javne rasvjete u pojedinim djelovima grada za što je bilo planirano ukupno samo 35 hiljada eura. Isti je slučaj i sa nerealizovana dva projekta obnove ili postavljanja nove vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije (25.000 eura), te dva planirana projekta uređenja pješačkih i protivpožarnih staza i puteva na Vrmcu i Luštici, odnosno postavljanja rešetki na kanalu u Gradiošnici (35 hiljada eura). Nisu realizovana ni dva planirana projekta – izrade studija zaštite za Vrmnac, odnosno plažu Pržna (30.000 eura), kao niti jedna od ukupno pet planiranih stavki na popisu tehničke i druge projektne dokumentacije koje je valjalo završiti lani. Među njima su i neki od projekata kojima se prošla gradska vlast uveliko hvalila i Tivćanima ih unazad nekoliko godina predstavljala kao maltene gotovu stvar, poput projekata za drugu i treću fazu uređenja lungo mare pješačke staze u Krašićima, projekta za vodovodnu mrežu u Gornjoj Lastvi, projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Šoping centra na Sejanovu, projekta uređenja kupališta i šetališta na Ponti Seljanova…

Radovi na Jadranskoj magistrali – foto R.Stjepčević

Razni radovu na rekonstrukciji i popravci objekata škola i vrtića u Tivtu vrijedni ukupno 70.000 eura lani jesu realizovani, ali to nije slučaj sa planiranim projektima rekonstrucije i uređenja ljetnje pozornice u Donjoj Lastvi , odnosno objekata mjesnih domova kulture i prostorija mjesnih zajendica. Nije realizovana ni planirana izgradnja cjevovoda od novih rezervoaara u Gradiošnici niti vodovodne mreže u Gornjoj Lastvu, nije bilo ništa od planiranog nastavka izgradnje prve faze lungo mare staze na Belanima vrijedne 100 hiljada eura, niti početka druge faze te staze vrijedne 400.000 eura. Nije nastavljena ni planirana izgradnja šetališta u Krašićima od 200 hiljade eura, a nije ni započeta planirana prva faza izgradnje Doma za stare vrijedna 150 hiljada eura.

Projekti kojima se hvalio bivši gradonačelnik Kusovac, a Opština ih uvrstila u Program uređenja prostora za 2020. poput izgradnje sportsko rekreativnog centra Župa od 400.000 eura, treće faze trga u Radovićima od 20.000, obnove kule ljetnjikovca Buća Luković (90.000), izmještanja stanovnika romskog naselja naselja „7. Jul” (410.000 eura) i uređenja lungo mare staze i plaže na Ponti Seljanova, takođe su ostala samo mrtvo slovo na papiru. Ništa nije urađeno ni na realizaciji sva tri lani u Program uređenja prostora uvrštena projekta izgradnje nove elektroenergetske infrastrukture: već skoro pa legendarnog izmještanja dva stuba dalekovoda u Gradiošnici što se inače, ne uspijeva uraditi već punih šest godina (90.000 eura), izgradnje fotonaponske elektrane na krovu zgrade Opštine (56.508 eura) i elektrifikacije velikog Gradskog parka (207.000 eura).

Izvor:S.L.

Najčitanije