21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Izvođač ni za dvije godine nije napravio 450 metara puta, Opština ga čeka da se vrati sa godišnjeg odmora

Cacovo

Opština Tivat ne zna kada će biti završeni radovi na drugoj fazi izgradnje saobraćajnice u Cacovu koja je izazvala ogromne probleme žiteljima tog naselja u Donjoj Lastvi kod Tivta. Lokalna uprava nije se izjasnila ni da li je spremna da se suoči sa opasnošću da, zbog činjenice da već 40 godina čekaju na put koji su platili Opštini kroz komunalije što su ih izmirili kada su dobili građevinske dozvole za svoje kuće, mještani Cacova tuže Opštinu i gradonačelnika dr Siniša Kusovca kao lice odgovorno za zakonit rad lokalne uprave i zatraže pozamašne novčene odštete.

Opština je prije dvije godine počela izgradnju saobraćajnice u Cacovu duge oko 450 metara, a prema najnovijem DUP-u Donja Lastva. Tendere vrijedne ukupno oko 350 hiljada eura koje su raspisani za prvu, a potom i drugu fazu ove ulice dobila je podgorička firma Civil Engineer, ali ona do danas nije završila taj posao.

Mještani Cacova ogorčeni su činjenicom da i danas nisu ni izdaleka završeni radovi što ih je Civil Engineer započeo još u novembru 2016, pa žitelji tog naselja imaju samo prekopanu usku i neasflatiranu cestu kojom se ne može proći automobilima, razvaljenje potporne zideove, stepeništa i međe i aktivirana klizišta. U međuvremenu od izvođača i Opštine samo su dobijali niz opravdanja u vidu trvdi o teškoj konfuguraciji i lošem sastavu tla, podzemnim vodama, manjakvoj projektnoj dokumentaciji….ali put nikako da bude napravljen.

Cacovo

Žitelji Cacova zbog toga ne mogu prići svojim kućama, pa su automobile prinuđeni da ostavljaju na dijelu trotoara na Jadranskoj magistrali ispod tog naselja. Prošle sedmice intervenisala je Komunalna policija koja je, na poziv osuđenog člana budvanske kriminalne grupe Branislava Savića-Gugija koji ovdje ima luksuznu vilu, pokušala „paukom“ da sa trotoara odnese parkirane automobile mještana na koje se Savić žalio, pa je umalo došlo do incidenta. Nakon pobune mještana koji su podjetili da im je dozvolu da tu ostavljaju automobile dok im se ne izgradi prilaz kućama dala bivša gradonačelnica dr Snežana Matijević, Komunalna policija se povukla neobavljenog posla, a mještani su potom išli na razgovor kod aktuelnog gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS) i zaprijetili mu da će, ukoliko se u najskorije vrijeme ne okončaju radovi i oni ne dobiju put, Opština i Kusovac lično biti tuženi za značajne iznose odštete.

Kusovac im tom prilikom, kako su nam kazali mještani, nije mogao reći kada će se radovi na putu nastaviti jer je izvođač  – vlasnik kompainje Civil Engineer na godišnjem odmoru pa će sa njim moći stupiti u kontakt tek u utorak, 27.avgusta. Posljednji put kada je lokalna uprava javno govorila o ovom poslu – na pres konferenciji bivše gradinačelnice održanoj 1.juna, rečeno je da su poslovi na prve dvije faze saobraćajnice u Cacovu završeni 80 odsto i da će čitav posao biti gotov do kraja jula, nakon čega će se odmah raspisati tender i za završnu, treću fazu tih radova. Do danas međutim, niti se na gradilištu odmaklo išta dalje od stanja kakvo je bilo početkom juna, niti je raspisan tender za treću fazu.

Iz kabineta Kusovca do danas nije odgovoreno na pitanja koja su mu poslale 21.avgusta – zbog čega drastično kasni završetak druge faze radova na saobraćajnici Cacovo i kada se može očekivati njen završetak  i početak radova na trećoj i završnoj fazi te ulice. Izostao je i odgovor na pitanje ko je odgovoran što radovi toliko kasne i odvijaju se vrlo usporeno, te što je Opština Tivat do sada tim povodom preduzela protiv projektanta, odnosno očito nesavjesnog izvođača radova i da li se razmišlja o raskidu ugovora i naplaćivanju penala. Kusovac nije odgovorio zašto i na čiji poziv je Komunalna policija pokušala da ukloni parkirane automobile mještana Cacova sa trotoara uz magistralu, te zbog čega je tako postupljeno imajući u vidu činjenicu da ti građani baš zbog neodgovornosti i nesposobnosti Opštine Tivat da im izgradi DUP-om predviđeni put, nemaju kolski pristup svojim kućama, a time ni mogućnost da na svom posjedu parkiraju svoja vozila.

Izvor:S.L

Najčitanije