20 C
Kotor

Slušaj online radio

Izvor zagađenja morske vode i kopna na Markovom rtu i dalje nije saniran

Priobalna cesta umrljana je crnim uljanim tragovima, dok se masnoća sliva potocima u more



Morska voda na Markovom rtu ponovo je zauljena nakon prvih bujica usljed obilne kiše koja je pala danas (9. septembra). Uljane fleke plutaju po površini mora u okruženju hotelske i javne plaže, vide se i u obližnjem mandraću, dok se zaprljana voda sliva niz trotoar u more. Mještani su o  tome odmah obavijestili Komunalnu inspekciju i Morsko dobro, zatim i Institut za biologiju mora, gdje su ih uputili na adresu Lučke kapetanije Kotor, međutim, na brojne telefonske pozive niko nije odgovorio.

Od crne ljepljive materije ovih dana zamazana je obala cijelom dužinom ceste oko kioska i samoposluge na Markovom rtu, a crnilo je posebno izraženo duž ivičnjaka koji razdvaja parking od hotelske plaže. Prolaznici i turisti se zgražaju od prljavih masnih tragova po ulici kojom hodaju i konstantnog mirisa nafte koji je naročito prepoznatljiv u okruženju nekoliko šahti, zamazanih mazutom, koji se kroz rešetke golim okom vidi.

Građani su više puta alarmirali Komunalnu policiju, inspekciju, Morsko dobro, najprije 18. avgusta kada je nafta prvi put primjećena, a Uprava pomorske sigurnosti i upravljanjanja lukama (UPSUL) je tek 20. avgusta izvršila akciju skupljanja zauljanih materija i čišćenja ovog kupališta. Kako su objavili, sakupili su mašinsko ulje koje se u more izlilo sa kopna. Međutim, time su donekle sanirane posljedice, ali nije otklonjen uzrok ekološkog akcidenta.

Mještani su stalno objavljivali fotografije i komentare u vezi izlivenog ulja u moru:

“Bivši hotel “Vrmac”, mazut i nafta na plaži 18C Hayatt. 18.08, pa 04.09. i danas 05.09, na vreće mazuta iznosili su od 4h ujutro. Ljudi se kupaju, nema crvene zastavice, nafta se vidi, more smrdi na naftu. Biologiju mora niko nije obavijestio, inspekcije se prave mrtve… Svi ste umreženi s Hayattom, zataškavate ekološku katastrofu.. Sve vas sram bilo, obraz vam je crn kao mazut… Inspekcije dođu kad sve operu, iznesu kese, potravnaju plažu, stave čisti pijesak…” objavljeno je nedavno na društvenim mrežama. Mještani su primijetili da su hotelski radnici sa plaže vadili zaprljani šljunak, punili njime crne plastične vreće i transportovali ga u nepoznatom pravcu, ali su takođe i bacali prljavštinu u obližnji kanal i u kontejnere, sa čime je upoznata i Komunalna inspekcija.  Sve je to dokiumentovano fotografijama.

Obala Mrkov Rt

Povodom ovog zagađenja životne sredine obratili smo se Službi za inspekcijske poslove Opštine Kotor, odakle nam je stigao odgovor da je ta služba “izvršila inspekcijski nadzor odmah nakon prve prijave da se  u moru kod hotela Hayatt formiraju masne mrlje”.

– Inspekcijskom kontrolom se sa sigurnošću nije moglo utvrditi da se materija izlila iz hotela “Hayat” ili iz obližnje automehaničarske radnje. Kako bi sa sigurnošću utvrdili o kojoj se vrsti materije radi i saznali koji je mogući uzrok zagađenja, inspektor je naredio uzorkovanje materije i njenu analizu. Nakon dostavljene analize Centra za ekotoksikološka istraživanja iz Podgorice, sa sigurnošću se ne može se govoriti o kojoj vrsti goriva se radi, pa je samim tim i teže pristupiti  rješavanju problematike, saopšteno je iz ove Službe portalu Boka News, te potkrijepljeno izvještajem iz CETI-ja.

Šahta – Uzorkovanje nafte

-Analizom uzorka zauljane vode utvrđeno je prisustvo ugljovodonika mineralnog (naftnog) porijekla u opsegu od C12 -C32. Na osnovu izvršene analize nije moguće precizno reći o kojoj naftnoj frakciji je riječ, piše u izvještaju koji nam je stigao iz Službe za inspekcijske poslove, a koji potpisuje Vladimir Živković, dipl.ing.tehn.master hemičar, savjetnik Direktorata laboratorije za oblast životne sredine. On je priložio i fotografije sa uzorkovanja ispod punkta za spasioca na plaži.

Izvještaj o analizi uzorka zauljane vode br, 45-09-24-1 od 29.8.24.g.

Potsjetimo, Inspekcija sigurnosti pomorske plovidbe i Instituta za biologiju mora Kotor obavijestila je 20. avgusta Pomorsko-operativni centar UPSUL-a da se na Markovom rtu kod hotela Hyatt Regency Kotor Bay Resort desilo izlivanje zauljanih materija (mašinsko ulje) sa kopna, koje se počelo širiti zalivom u pravcu Kotora.

Pomorsko-operativni centar odmah je po pozivu angažovao preko Mornarice Vojske Crne Gore čamac EKO-1, koji je pristupio čišćenju  zauljanih materija na površini. U isto vrijeme naš spasilački čamac SAR-4 i SAR skuter su pristupili čišćenju samog kupališta, tako da je mala količina zauljanih materija brzo i efikasno prikupljena sa morske površine.Uprava pomorske sigurnosti i upravljanjanja lukama (UPSUL) o ovome je obavjetila Komunalnu inspekciju, kao i Ekološku inspekciju kako bi postupili u skladu sa svojim nadležnostima.

/Boka News/

Izvor:Boka News

Najčitanije