24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedan od najkrvavijih napada na Ukrajinu, poginulo najmanje 36 osoba

Jedan od najkrvavijih napada na Ukrajinu, poginulo najmanje 36 osoba
Ukrajina foto EPA

Najmanje 36 osoba poginulo je u masovnom ruskom raketnom napadu na nekoliko ukrajinskih gradova.

Glavni cilj napada bio je Kijev, gdje je jedan projektil pogodio i dječju bolnicu. Rusija je odbacila ukrajinske optužbe o namjernom napadu na civile, tvrdeći da je bolnicu pogodila raketa protuzračne obrane.

Roditelji: Nismo mogli disati

Roditelji koji su držali bebe hodali su ulicom ispred bolnice, omamljeni i jecajući nakon rijetkog zračnog napada po danu. Prozori su bili razbijeni, a ploče otkinute, a stotine stanovnika Kijeva pomagalo je u raščišćavanju ruševina.

– Bilo je strašno. Nisam mogla disati, pokušavala sam pokriti (svoje dijete). Pokušavala sam ga pokriti ovom tkaninom kako bi mogao disati, rekla je Svitlana Kravchenko (33) za Reuters.

Protuzračna obrana oborila je 30 od 38 nadolazećih projektila, priopćile su zračne snage. Pedeset civilnih zgrada, uključujući stambene zgrade, poslovni centar i dvije medicinske ustanove, oštećeno je u Kijevu, središnjim gradovima Kryvyi Rih i Dnipro i dva istočna grada, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Internetski video do kojeg je došao Reuters, a čija je lokacija potvrđena korištenjem zgrada na snimci, prikazuje projektil koji pada s neba prema dječjoj bolnici nakon čega je uslijedila velika eksplozija.

Služba sigurnosti Ukrajine identificirala je projektil kao krstareći projektil Kh-101.

Dvadeset jedna osoba je ubijena u Kijevu, a još 65 je ranjeno u glavnom ispaljivanju projektila i drugom napadu koji je uslijedio dva sata kasnije, priopćile su hitne službe. Krhotine potonjeg projektila pogodile su drugu kijevsku bolnicu, ubivši sedam ljudi, rekli su.

Potvrđeno je da je jedanaest mrtvih u Krivom Rihu i 47 ranjeno, priopćila je hitna služba. Tri su osobe poginule u istočnom gradu Pokrovsku gdje su projektili pogodili industrijsko postrojenje, rekao je regionalni guverner. Jedna osoba je također ubijena u gradu Dnjepru, rekli su dužnosnici.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije