13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

JK Lahor ove godine obilježava 75 godina od osnivanja

Lahor

JK Lahor ove godine obilježava 75 godina od osnivanja u Kotoru 1947. godine. Prva u nizu aktivnosti vezanih za obilježavanje jubileja je predstavljanje novog vizuelnog identiteta i web sajta kluba.

Novi logo i prateća grafička rješenja djelo su naših prijatelja iz kompanije “Unibrand” kojima se ovom prilikom posebno zahvaljujemo, poručuju iz JK Lahor.

Na novom sajtu www.jklahor.com posjetioci mogu pronaći sve potrebne informacije o klubu, mogu se prijaviti za sve vrste jedrenja i saznati novosti vezane za rad i rezultate kluba.

Lahor – novi logo

1947. osnovano je Pomorsko brodarsko društvo Lahor, prostorije kluba bile su u vili Dalmacija, a škver na mjestu današnjeg ljetnjeg bazena VK Primorac.

1952. godine klub se seli u Dobrotu na Veliko mulo – Sv. Matija.

1953. godine na regati u Makarskoj zauvijek gubimo našeg člana Milana Tujkovića.

1961. godine po prvi put je organizovano Prvenstvo Crne Gore u jedrenju, u klasi Cadet, PBD Lahor uzima zlatnu medalju. 1966. godine PBD Lahor je značajno obnovio svoju flotu (L5, Star, Snipe, Cadet).

1967. godine pokrenuta je prva škola jedrenja za zvanje mornara sportske jedrilice, koja je obuhvatala časove teoretske i praktične obuke iz jedrenja, pomorstva, meteorologije i drugih mornarskih vještina, održavanje jedrilice i prve pomoći. 1974. godine uvodi se klasa Optimist. Ova klasa se još uvijek koristi kod najmlađih jedriličara.

1977. godine neverin u Baošićima potopio je skoro našu cijelu flotu. Naši klubovi nabavljaju jedrilice klase 470 i 420.

1979. godine katastrofalni zemljotres srušio je prostorije kluba i naš klub natjerao da se seli na Zukinu pontu.

JK Lahor

1981. godine klub dobija 10 olimpijskih jedrilica klase Laser, 420 i 470 uz pomoć Bokeljske banke.

1984. godine uvodi se nova klasa u sportskom jedrenju “Evropa”. Naš klub nabavlja četri jedrilice ove klase.

1989. Klub se seli na današnju lokaciju – atomsko sklonište kod crkve Svetog Matije. Flota postaje bogatija za 8 Optimista. Iste godine dobili smo Novembarsku nagradu grada Kotora.

1990. godine naš klub broji 100 aktivnih članova. Slijede godine rata, održavaju se samo klase Optimist i Laser.

1995. – 1999. nakon ratnih godina klub se postepeno oporavlja i počinje da učestvuje na takmičenjima u državi ali i van nje. Ređaju se odlični rezultati u SRJ i na Balkanskim prvenstvima. Klub se sve više aktivira i širi bazu članova.

2000. godine krstaš “Mala ponta” pod zastavom Lahora osvaja gotovo sve regate na kojima se takmičio.

2002. godine klub ustanovljava regatu “Fašinada cup” koja se održava u Perastu. U godinama koje slijede ova regata će prerasti u najveću jedriličarsku regatu u Crnoj Gori.

Lahor – Regata septembar 2020. foto Elena Shu

2005. godine pokreću se regate Spinel kup i Bokeški mornari a iste godine klub dobija drugu Novembarsku nagradu.

2016. godine mjenja se koncept škole jedrenja koja za 4 godine dovodi do preporoda kluba u pogledu novih članova i rezultata u “malom” jedrenju.

2017. godine tokom regate u blizini ostrva Mamula tragično strada nekadašnji predsjednik kluba Zoran Nikolić.

2018. – 2020. kupuju se novi brodovi klase Optimist i Laser a klub povećava broj članova mlađih od 18 godina na 35 u zimskoj i preko 60 u ljetnjoj sezoni. U istom periodu “MM sailing team” koji jedri pod zastavom Lahora ostvaruje najbolje rezultate u istoriji crnogorskog jedrenja na regatama u Hrvatskoj i Italiji.

Najčitanije