11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

JP Morsko Dobro planira ove godine investirati milion eura na području Opštine Tivat

Tivat – dio Ponte Seljanova kuda treba proći novo šetalište – foto S.L

JP Morsko Dobro ove će godine na području Opštine Tivat investirati ukupno 1.061.917 eura – piše u Planu korišćenja sredstava javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom za 2022., a na koji je saglasnost upravio dala Vlada Crne Gore.

U Morskom Dobru procjenjuju da će sa podruja Opštine Tivat biti ostvareno 9% od ukupno za 2022.godinu očekivanih svih prihoda tog preduzeća od 8,34 miliona eura, te je stoga isti procenat (9%) odvojen i za investicije te firme u tivatsku obalu. To znači da je na raspolaganju za investiranje u Tivtu iznos od 750.510 eura, ali se od njega odbija cifra od 279.558 eura na ime redovnih troškova poslovanja JP Morsko Dobro, pa za investocije od prihoda ostvarenih iz Tivta, ostaje iznos od 470.952 eura. Morsko Dobrio će međutim, ove, za razliku od niza ranijih godina, na to dodati još skoro 591 hiljadu eura od prihoda ostvarenih u drugim opštinama, kako bi se koliko-toliko ubažio nesrazmjer koji se na štetu Tivta, u ranijem peridu više godina dešavao u investicionoj politiuci ovog državnog preduzeća.

U Planu korišćenja sredstava Morskog Dobra za 2022. piše da će se u izradu projektne dokumnetacije i njenu revizuju za uređenja obalnog šetališta u Donjoj Lastvi u dužini od 300 metara na potezu od parka Ivovića do crkve Svetog Roka uložiti 29.500 eura, dok će izrada projektne dokumnetacije sa revizijom za rekonstrukciju mula ispred crkve Svetog Roka koja se inače, najavljuje pa odlaže već godinama, koštati 12.500 eura. Za izradu idejnog rješenja sanacije obalnog platoa ispred hotela „Kamelija“ u Donjoj Lastvi, izdvojiće se 5.000 eura.

Morsko Dobro planira da do kraja ove godine uloođi 400.000 eura u radove na prvoj fazi izgranje novog obalnog šetališta na potezu od crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi do Lepetana, dok će dodatnih 20.000 eura biti izdvojeno za nadzor nad tim radovima. Ovogodišnje učešće ovog JP u nastavku izgradnje obalnog šetališta na Belanima koje je prije skoro dvije godine započela Opština Tivat, iznosiće 100.000 eura.

Morsko Dobro izdvojiće i 6.250 eura za izradu studije tehničko-tehnoloških  uslova za lokacije sedam sidrišta za manja plovila i jahte u Tivatskom zalivu, dok će za troškove komunalnog održavanja, rekonstrucije i održavanja postojeće javne rasvjete i hortikulturnog uređenja površina u zoni morksog dobra u Tivtu koje nisu izdate u zakup, biti odvojeo 135.000 eura.

Za sanaciju platoa na potezu od hotela „Mimoza“ prema Pakovu u dužini od 150 metara, Morsko Dobro će izdvojititi 70.000, dok će sanacija oko 1.500 kvadratnih metara površine platoa ispred hotela „Kamelija“ koštati 90.000 eura. Za snaciju i uređenje postojeće infrastrukture- mostova, staza, nasipa, postavljanje mobilijara i hortikulturno uređenje rezervata prirode „Tivatska Solila“ Morsko Dobro će potrošiti 20.000, dok će redovni godišnji monitoring stanja životne sredine na Solilima koštati 6.000 eura.

Za razne druge manje troškove na području opštine Tivat tokom 2022. (sitne sanacije obale, nabavku komunalne galanterije, uklanjanje objekata, postavljenje mobilijara, troškove monitoringa i nadzora) Morsko Dobro je planiralo iznos od 167.670 eura.

Pored ovih, Morsko Dobro planira da tokom ove godine na području Tivta završi i više aktivnosti i projekata čija je realizacija počela, ili je bila predviđena za 2021. godinu. Tako će se završiti izrada 30.000 eura vrijedne projektne dokumnetavije za regulaciju kanala i vodotoka u rezervatu prirode „Tivatska Solila“, kao i 8.000 eura vrijedne aktivnosti na vršenju batimetrijskog mjerenja i istraživanja morskog dna magnetometrom na sedam lokacija u Tivatskom zalivu planiranih za buduća nautička sidrišta. Obaviće se i revizija glavnog projekta lungo mare šetališta i parternog uređenja površina na Ponti Seljanova što košta 3 hiljade eura, te ukloniti postojeći privremeni objekat info-punkra u rezervatu prirode Solila i postaviti priključci na infrastrukturu radi izgradnje novog Centra za posjetioce. Za to će Morsko Dobro izdvojiti 15 hiljada eura, a za izgradnju nastavka pješačke staze uz granicu tog rezervata prema Obali Đuraševića u dužini od 80 metara i postavljane druge faze solarne rasvjete utrošiće se 20 hiljada eura. Biće nastavljena i još dva za prošlu godinu planirana a nerealizovana projekta u Solilima  i to postavljanje protivpožarne opreme i njeno priključenje na vodovodnu mrežu (13.000 eura) i nadzor nad radiovima na uređenju pješačkih staza i prostora oko vidikovca (1.500 eura).

Najčitanije