13 C
Kotor

Slušaj online radio

Južni Jadran dobija plutajuću vjetroelektranu

Vjetroelektrana – ilustracija

Švajcarska kompanija koja razvija projekte obnovljivih izvora Galileo i italijanska kompanija Hope Group ulaze u zajedničko ulaganje – gradnju plutajuće vjetroelektrane Lupiae Maris snage 525 MW. U sklopu projekta, javlja Galileo, predviđeno je postavljanje 35 plutajućih vjetroturbina na južnom Jadranu, između italijanskih gradova Brindizi i Leće. Očekivana snaga svakog vjetroagregata je 15 MW.

Vjetroenergetsko postrojenje biće smješteno nekoliko kilometara od obale, na većoj udaljenosti od konvencionalnih offshore vjetroelektrana.

VE Lupiae Maris je projektovana za proizvodnju otprilike 1,5 milijardi kW h električne energije godišnje. A to približno odgovara godišnjim potrebama u više od 500.000 domaćinstava.

– Ogroman napredak koji je posljednjih godina napravila tehnologija vjetroelektrana, posebno u sjevernoj Evropi, omogućiće značajan broj takvih projekata u italijanskim morima, generišući velike količine obnovljive energije za tu zemlju. Uvjereni smo da projekat Lupiae Maris predstavlja izvrsnu priliku za razvoj novih industrijskih kapaciteta i inovativnog lanca snabdijevanja, kako u Apulji, tako i u ostatku Italije – izjavio je Frančesko Dolcani, predsjednik novoosnovane zajedničke kompanije Lupiae Maris i direktor poslovnog razvoja Galilea u Italiji.

Epohalna prilika

– Država treba da postigne veoma zahtjevne ciljeve energetske tranzicije i to predstavlja za Apulju i južnu Italiju zahtjevan poduhvat i epohalnu priliku. Offshore vjetroelektrane i zeleni vodonik predstavljaju osnovnu djelatnost naše grupe te su temelji uspjeha u ovom izazovu, u kojem će angažman lokalnih zajednica, njihovih predstavnika i građana koje uključujemo od nastanka naših projekata, biti važni i odlučujući – objašnjava Mikele Skopio, izvršni direktor Hopea.

– Italija je za Galileo ključna zemlja za razvoj novih projekata obnovljivih izvora u Evropi. Ta država s pravom diverzifikuje svoj energetski miks novim tehnologijama obnovljivih izvora, kao što su plutajuće pučinske vjetroelektrane. Ta tehnologija će imati velik potencijal u budućnosti jer udvostručuje vodenu površinu pogodnu za razvoj projekata pučinske vjetroenergije u Evropi, stvarajući temelj za proizvodnju zelenog vodonika te će presudno doprinositi većoj energetskoj nezavisnosti našeg kontinenta – kaže Ingmar Vilhelm, izvršni direktor Galilea.

Najčitanije