20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kalafatska radionica Bokovac na Danima u vali predstavlja maritimnu baštinu

Kalafatska radionica Bokovac na Danima u vali predstavlja maritimnu baštinu
Foto Zoran Nikolić

Na manifestaciji “Dani u Vali” na otoku Hvar od 19. do 22. septembra, Kalafatska radionica Bokovac iz Bara ponosno će predstaviti dvije ojedrene barke arsenalke, Lana i Jovan, koje su ne samo brend Crne Gore već i kulturno nematerijalno dobro naše zemlje. Ove barke, koje su dio flote od deset barki na latinsko jedro, ponosno čine i srž Jedriličarskog kluba Latinsko jedro Bar.

Barke Lana i Jovan predstavljaju simbol očuvanja drevne tradicije drvene brodogradnje i jedrenja na Jadranu. Njihovo prisustvo na ovoj međunarodnoj manifestaciji pokazuje našu posvećenost očuvanju kulturnog nasljeđa i isticanju Crne Gore kao značajnog činioca u oblasti tradicionalne brodogradnje. Ove barke nisu samo plovni objekti, već živi spomenici bogate pomorske istorije Crne Gore, koji povezuju prošlost sa sadašnjošću i budućnošću.

Foto Bokovac

Jedriličarski klub Latinsko jedro Bar, čiji su Lana i Jovan neizostavni dio, već godinama radi na promociji i očuvanju ovih tradicionalnih jedrilica, koje su ponos crnogorske pomorske baštine. Naš klub, kroz različite manifestacije i učešća na međunarodnim događajima, sve više postaje prepoznatljiv na svjetskoj sceni drvene brodogradnje i brodova na jedra. Učestvujući na manifestacijama poput Dana u Vali, širimo uticaj i jačamo saradnju sa sličnim organizacijama iz drugih zemalja, čime doprinosimo globalnoj mreži očuvanja tradicionalnih plovila.

Naše prisustvo na ovoj manifestaciji nije samo prilika da pokažemo ljepotu i vještinu izrade crnogorskih barki, već i da se predstavimo kao značajna organizacija koja aktivno doprinosi očuvanju i promociji kulturnog nasljeđa Crne Gore na međunarodnoj sceni. Kroz naše aktivnosti, želimo inspirisati druge i pokazati da tradicija, kada se pravilno njeguje, može biti izvor ponosa i identiteta za cijelu naciju, saopteno je iz kalafatske radionice Bokovac.

Najčitanije