17 C
Kotor

Slušaj online radio

Kijev: PVO tokom noći oborio 24 drona; Moskva: Možda ćemo morati da rasporedimo nuklearne rakete

Kijev: PVO tokom noći oborio 24 drona; Moskva: Možda ćemo morati da rasporedimo nuklearne rakete
Eksplozija rakete na nebu iznad Kijeva

Rat u Ukrajini – 894. dan. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski poručio je da će sa F-16 biti oboreno više ruskih raketa i aviona. Ruska Državna duma je saopštila da će dolazak američkih lovaca četvrte generacije F-16 na ukrajinsku teritoriju biti test za protivvazdušnu odbranu Rusije. Dešavanja pratite na CdM-u.

Ukrajinski PVO tokom noći obarao dronove

Ukrajinske snage uništile su 24 jurišne bespilotne letjelice koje je Rusija lansirana tokom noći, saopštio je šef ukrajinskog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.

“Kao rezultat protivvazdušne borbe oboreni su svi neprijateljski dronovi…u Kijevu, Vinici, Kirovogradskoj, Harkovskoj, Sumskoj, Poltavskoj i Dnjeparskoj oblasti”, rekao je ukrajinski komandant.

Ruske trupe su tokom noći napale Nikopoljsku oblast. U Pokrovskoj zajednici od granatiranja su povrijeđene dvije osobe, objavio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak na Telegramu.

“Tokom noći je agresor je napao Nikopoljsku oblast. Koristio je dron kamikaza i artiljeriju. Najteže je pogođena Pokrovska zajednica. Tu su dvije osobe povrijeđene”, navodi Lisak.

Rjabkov: Rusija će možda morati da rasporedi nuklearne rakete zbog akcija Zapada

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da bi mogao da dođe trenutak kada će Rusija morati da rasporedi nuklearne rakete kao odgovor na zapadne akcije.

“Potvrđujem, ako vrhovni komandant (ruskih oružanih snaga Vladimir Putin), ako naša vojska kaže da nam je potrebna specijalna municija na određenim nosačima, onda će to biti učinjeno. Ali oni moraju donijeti ovu odluku na osnovu kombinacija faktora, ne isključujem da može doći trenutak kada će to biti potrebno”, rekao je za televiziju Rusija 1, prenio je TASS.

Pres služba Bijele kuće je 10. jula saopštila da će SAD početi da raspoređuju novo oružje većeg dometa na njemačku teritoriju od 2026. godine od onog koje je trenutno raspoređeno u Evropi.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 28. jula upozorio Vašington da će Moskva prestati da primjenjuje svoj jednostrani moratorijum na razmještanje oružja srednjeg i kraćeg dometa ako se američke rakete dugog dometa pojave u Njemačkoj.

Granatiran Oleški

U masovnom ukrajinskom granatiranju grada Oleški u Hersonskoj oblasti ranjeno je 14 osoba, dok je u napadu zapadnim projektilima na Lugansk, pogođeno skladište gasa.

Ruski PVO sistemi oborili su avion Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom proslave Dana vazduhoplovstva, predsjednik Volodimir Zelenski je predstavio borbene avione F-16 na nebu Ukrajine, naglašavajući početak nove etape u razvoju vazduhoplovstva. Istakao je da Ukrajina čeka i dodatne lovce F-16.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski obećao je da će dolaskom zapadnih lovaca F-16 Ukrajinci moći efikasnije da se odupru ruskim napadima.

“To znači da će biti više uništenih osvajača. Biće više oborenih projektila i aviona kojima ruski kriminalci napadaju ukrajinske gradove”, poručio je Sirski.

Ruska Državna duma je saopštila da će dolazak američkih lovaca četvrte generacije F-16 na ukrajinsku teritoriju biti test za protivvazdušnu odbranu Rusije.

“Mislim da će Amerikanci biti nezadovoljni kada ukrajinski piloti pretrpe poraz ne samo od sistema PVO, već i od naših aviona Su-57 i drugih”, rekao je prvi zamjenik predsednika komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Čepa.

Najčitanije