19 C
Kotor

Slušaj online radio

Kiše dolaze, a rupa na putu Kotor-Stoliv sve više, mještani se nadaju sanaciji

Kiše dolaze, a rupa na putu Kotor-Stoliv sve više, mještani se nadaju sanaciji
Put Prčanj – Stoliv

Mještani se nadaju da će lokalna uprava sanirati priobalni put prilikom postavljanja kanalizacije, u skladu sa konzervatorskim uslovima zaštićene arhitekture Svjetske baštine



Saobraćajnica na dionici od Mula ka Prčanju i Stolivu na mnogim mjestima izgleda kao da se radi o nekom zapuštenom selu u nerazvijenim krajevima Planete, a ne o Zaštićenom području Svjetske baštine UNESCO. Takva slika i prilika, uz javni saobraćaj opterećen ljetnjim gužvama ne ide u prilog imidžu Kotora kao svjetske  turističke top-destinacije.

Odavno se na oštećenja i rupe u cesti žale mještani priobalnih naselja podno poluostrva- Parka prirode Vrmac. Opštinske službe reaguju na način da „zakrpe“ oštećenja i presvuku ih sa malo asfalta, ali se rupe stalno i iznova javljaju.

Put Prčanj – Stoliv

-Ima već 15 godina kako se ta rupa na ivici puta pojavila, stalno sam na to upozoravala nadležne u Mjesnoj zajednici, ali ništa nisu uradili. Rukovodstvo MZ se promijenilo, a rupe su sve veće i veće i postoji opasnost da se čitav put uruši. Podzid ka moru je oštećen, snaga talasa obrušila je kamenje i pitanje je dana kada će asfalt potonuti, kaže nam mještanka Prčanja, ispod čije kuće se urušio zid i otvorila velika rupa, kroz koju se nazire morska voda.

Put Prčanj – Stoliv

I na drugim mjestima je slična situacija, a mještani se u nevolji snalaze, te oko rupa postavljaju gume, crvene krpe, upozorenja. Komunalna policija je označila jedno takvo mjesto, ali već dugo tu nema nikakve promjene nabolje. Učesnici u saobraćaju, kako vozači automobila, bajkeri i biciklisti, tako i pješaci, a sada i mnoga djeca na trotinetima, izloženi su stalnoj opasnosti od nezgoda.

Kišni period je već počeo i voda će polako odranjati tlo sve više, a talasi će i dalje povlačiti slojeve šljunka u more. Oštećena je cijela putna infrastruktura ozidanog puta uz obalu, nastala još u doba Austrougarske, okrnjeni su ivičnjaci, parapeti, kunete, otvori za odvod kišnice, a podzemne vode prave eroziju i cesta tone. Mještani se nadaju da će lokalna uprava, u skladu sa konzervatorskim uslovima zaštićene arhitekture, sanirati priobalni put istovremeno sa realizacijom planiranog sprovođenja kanalizacije duž Prčanja i Stoliva, s obzirom da će projektovana trasa ići duž linije puta. Krajnje je vrijeme da se putna infrastruktura temeljno popravi, a ne da samo da se „šminka“.

/M.D.P./

Najčitanije