19.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert ansambla Labyrinthus u okviru festivala Tollite portas

Koncert ansambla Labyrinthus u okviru festivala Tollite portas
Festival Tollite portas – foto KotorArt

Koncert ansambla Labyrinthus pod nazivom Carmina Normana Regni Siciliae (Normanske pjesme Kraljevine Sicilije) biće održan u okviru festivala Tollite portas u katedrali Svetog Tripuna u srijedu 9.oktobra sa početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Članovi ansambla, vokalisti Anastasia Bondareva, Jasmina Črnčič i Karin Weston uz umjetničkog vođu ansambla Danila Ryabchikova, koji svira gitaru latinu i chifonie, originalne srednjovjekovne instrumente, izvodiće srednjovjekovnu muziku Kraljevine Sicilije.

Prvi pisani tragovi o Normanima ili Vikinzima u južnoj Italiji datiraju iz 10.-11. vijeka. U tridesetim godinama 11. vijeka Normani su tamo već posjedovali male grofovije, a u julu 1059. papa Nikola II dodijelio je normanskom vitezu Robertu de Hautevilleu zvanom Guiscard (Lukavi) titulu vojvode Sicilije. Do kraja 11. vijeka, Sicilija i Malta, Apulija i Kalabrija, Napulj i Bari, odnosno cijeli jug Italije, bili su u rukama Normana. Godine 1139. papa Inocent II priznao je Rogera II Hautvilleskog kao kralja Sicilije.

 Kotor je u crkveno-administrativnom smislu pripadao metropoliji južnotalijanskog Barija i na taj način bio je uključen kulturološke tekovine normansko-sicilijanskog područja. Normanskog porijekla, Roger II  bio je od djetinjstva okružen sicilijanskim Grcima i Arapima. Govorio je nekoliko jezika i bio vješt u naukama i umjetnostima. U četrdesetim godinama 12. vijeka pozvao je filozofe, matematičare, geografe i ljekare iz različitih djelova Evrope i arapskog svijeta u Palermo, glavni grad svoje države. Tokom vladavine Rogera II i njegovog unuka Williama II, izgrađene su Capella Palatina, katedrale i crkve u Monrealeu, Palermu i Cefalùu, zadivljujuće građevine u kojima se isprepliću različiti stilovi i kulture.

Nekoliko preživjelih muzičkih rukopisa iz 12. vijeka sa Sicilije prenijelo nam je muziku ovog srednjovjekovnog normanskog kraljevstva koja je spojila najrazličitije kulturne tendencije u čudesan zvučni uzorak na kojem je zasnovan program ovog koncerta. Nekoliko kompozicija u ovom programu vjerojatno će biti izvedeno prvi put nakon 12. vijeka.

Najčitanije