21 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert dua “2Soul(o)s” – “OD ETNO-KLASIKE DO DŽEZA”

Koncert dua “2Soul(o)s” – “OD ETNO-KLASIKE DO DŽEZA”
Dusica i Nikola

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve  u Modernoj galeriji “Jovan Jovo Ivanović”, u srijedu 25. septembra 2024 godine, sa početkom u 20 časova biti održan  koncert “OD ETNO-KLASIKE DO DŽEZA”, dua “2Soul(o)s”, Dušica Kordić (violina, vokal i gusle) i Nikola Vučković (klavir).

Dušica Kordić violinistkinja rođena je u Kotoru 1981. godine. Osnovno muzičko obrazovanje započinje sa 9 godina u muzičkoj školi „Vida Matjan“ (Kotor), u klasi profesorice Ljudmile Petrove. Srednje muzičko obrazovanje nastavlja u muzičkoj školi „Mokranjac“ (Beograd), u klasi istaknutog profesora Dejana Mihajlovića, kod kojeg nastavlja i studije u Beogradu i Sarajevu, gdje je diplomirala 2006. godine.

Stipendista je Berklee College of Music u Bostonu (2009.) i Roosevelt University u Čikagu (2003.). Apsolvent je ALU (Beograd), na džez odsjeku u klasi profesorice Vladane Marković (vokal). Sarađivala je sa istaknutim umjetnicima kao što su: Henning Kraggerud, Irina Chukovskaya, Nick Miskoru, Oleg Janovski i drugi. Usavršavala je Tap dance u SAD-u i kao Tap dance plesačica snimila je solo tačku za Eurosong 2008. godine – razglednica za Makedoniju. Od 2013. godine sarađuje sa gitaristom Draženom Jokovićem sa kojim ostvaruje stotine nastupa u zemlji i inostranstvu, kao i snimanje i izdavanje CD-a za renomirani festival “Bach Advent” u Arnstadt-u (Njemačka), gdje su redovni gosti. Od 2015. godine sarađuje i sa pijanistom Nikolom Vučkovićem sa kojim, takođe, ostvaruje značajne resitale u zemlji i inostranstvu (Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Njemačka). Ostvarila je trajne audio i video zapise za Radio i Televiziju Crne Gore, SAD, Njemačke i Norveške.

Bila je angažovana kao profesor violine u JU ŠOMO u Budvi i JU ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru”. Od 2021. godine angažovana je kao vođa amaterskog sastava “Stanjevićki pojci” u manastiru Stanjevići kod Budve, sa kojima ostvaruje vrlo uspješan debitantski koncert etno muzike u februaru 2022. godine u Budvi. Takođe, od 2022. godine intenzivno svira i na guslama. Kao vokalista i multi-instrumentalista veoma uspješno kombinuje klasični, džez i etno muzički pravac. Trenutno je angažovana kao direktor JU ŠOMO u Budvi.

Nikola Vučković (1981.), nakon završene niže muzičke škole u Budvi  upisuje srednju Muzičku Školu u Subotici u klasi prof. Matije Molcera. Školovanje nastavlja na Muzičkoj Akademiji u Novari (Italija) u klasi prof. Mariana Mike gdje 2002. g. diplomira uz počasti. Paralelno studira i na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Borisa Karaljevića u čijoj klasi je diplomirao 2004. god. Za vrijeme studija u Italiji bio je stipendista fondacije “Luciano Martelli” iz Galliate-a.

Magistrirao je u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, a trenutno je student doktorskih studija na FMU-u u Beogradu.

       Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod poznatih pedagoga kao što su: Dmitri Baškirov,  Šandor Falvai, Noel Flores, Vladimir Ovčinjikov, Kemal Gekić, Aleksandar Serdar i dr.

       Pored zapaženih nastupa na saveznim i međunarodnim takmičenjima nastupao je i na preko 450 koncerata kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, BiH, itd.

       Do sad je zabilježio niz zapaženih nastupa koje su snimile i emitovale TV stanice: RTS, RTCG, RTV Novi Sad, RTV Budva, Rai Uno (Italija), kao i radio stanica klasične muzike

“Bela Bartok” (Mađarska).

     Od 2015. stalni je član dua “2Soul(o)s” sa violinistkinjom Dušicom Kordić, a 2016. bio je zvanični pijanista (klavirski saradnik) za pobjednike takmičenja “GRAND PRIZE VIRTUOSO” i “GOLDEN AWARDS NEW YORK”, a bio je i član žirija za “GOLDEN KEY PIANO COMPETITION” u Nju Jorku. Od 2015. do 2021. godine je bio angažovan kao direktor JU ŠOMO iz Budve, a trenutno je aktivan kao profesor klavira i korepetitor u muzičkim školama, u Budvi i Kotoru.

Ulaz na koncert je slobodan.

Najčitanije