17 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert tivatske sopranistkinje Antonie Vučinović u Luštica Bay-u 31. avgusta

Antonia Vučinović

Mlada operska pjevačica Antonia Vučinović, nastupiće u subotu 31. avgusta u Amfiteatru Luštica Bay-a, sa početkom u 21 sat, u pratnji Ane Mihaljević na klaviru.

SURE ON THIS SHINING NIGHT, pjesma za glas i klavir, američkog kompozitora Samuela Barbera prenosi osjećaj divljenja i radosti prema životu, te je Antonia, htjela po njoj da nazove ovaj recital. Osim Barbera, publika će uživati u liedovima i arijama Schuberta, Chiare, Dvoržaka, Tschaikovskog, kao i u jedinoj operskoj ariji napisanoj na našem jeziku. Sa Antoniom i Anom na sceni ove godine biće i crnogorska violinistkinja Verica Čuljković.

Impresivna biografija tek čeka ovu mladu tivatsku sopranistkinju jer već je osvojila velike scene Evrope, a kao mladi talenat već četvrtu godinu za redom nastupa u kulisi Luštica Bay. Trenutno živi u Beču i studentkinja je treće godine na jednom od najprestižnijih svjetskih muzičkih univerziteta, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, u klasi profesorice Laure Aikin, jedne od vodećih svjetskih soprana. Ove godine bila je dio opere u Steinbruch-u (Oper im Steinbruch) i velike produkcije opere “AIDA” G. Verdi.

Ovog ljeta Antonia Vučinović je otvorila 11. sezonu jedinog operskog festivala u Crnoj Gori “Operosa Opera Festival” na Mamuli, ali i održala solistički koncert kao jedini operski umjetnik grada Tivta u sklopu Tivat Music Festivala, pod nazivom “Tivtu sa ljubavlju”.

Član je Philharmoniker Chor Wien. U decembru debitovaće u ulozi Mutter u operi “Hänsel und Gretel” Humperdinck. Takoðe sledeća sezona sa sobom nosi još i debi u operi “Suor Angelica” G. Puccini.

Studira glumu u klasi profesorice Anette Wunsch i bila je angažovana već u nekoliko glumačkih predstava. Lied i oratorijum pohaðala je u klasi profesora Anton Scharinger, pokazujući veliko interesovanje za tu oblast. Antoniin vokalni mentor je profesor István Mátyás, a takođe radi sa Tatianom Kachko i Sawako Yamada.

U decembru 2023. godine, debitovala je kao Prva dama u Mocartovoj operi “Čarobna frula”. Takođe je nastupala kao Contessa u Mozartovoj operi “Le nozze di Figaro” i kao Miss Todd u scenama Menottijeve opere “The Old Maid and the Thief.” Sa 18 godina imala je priliku da učestvuje u Pučinijevoj operi “Boemi”.

Dobitnica je nagrada na nekoliko meðunarodnih takmičenja, od čega izdvaja takmičenje “Paolo Barrasso” u Italiji 2019. Godine na kom je osvojila laureat. Nastupala je i u prestižnim koncertnim dvoranama, uključujući pozorište Schönbrunn i Ehrbar Saal u Beču.

Najčitanije