24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert u Bogorodičinom hramu na Prčanju- omaž Kšištofu Pendereckom

 

Koncert u Bogorodičinom hramu na Prčanju- omaž Kšištofu Pendereckom
Festivalski orkestar KotorArta

Nastupaju članovi Festivalskog orkestra i solisti: Sara Lakičević, truba, Simo Šišević, klavir, a diriguje maestro Mladen Tarbuk



Festivalski orkestar KotorArta pod upravom dirigenta Mladena Tarbuka, nastupiće zajedno sa solistima, crnogorskim umjetnicima – pijanistom Simom Šiševićem i trubačicom Sarom Lakičević, na koncertu  pod nazivom “Savremene refleksije” u petak, 19. jula od 21 sat u Bogorodičinom hramu na Prčanju. Orkestar će izvoditi Koncert za klavir, trubu i gudački orkestar, op. 35, c-mol, Dmitrija Šostakoviča, Varijacije za gudače na temu Franka Bridža op. 10, Bendžamina Britna, kao i djelo Tombeau de Penderecki posvećeno slavnom Kšištofu Pendereckom, koje je komponovao maestro Tarbuk. Ovo djelo će biti izvedeno upravo u crkvi u kojoj je maestro Penderecki (1933-2020), jedan od najvećih muzičkih stvaraoca 20. vijeka, dirigovao 2016. godine.

Ovim projektom, Festival nastavlja da njeguje neformalno obrazovanje mladih, pruža podsticaj za dalji rad i napredak, i daje crnogorskim mladim muzičarima šansu za sticanje orkestarskog iskustva.

Talentovani, mladi muzičari koji čine sastav gudačkog orkestra su mahom nekadašnji KotorArt talenti ili učesnici Foruma mladih umjetnika, među kojima su violinisti Jelena Jovović, Dušan Obrenović, Luka Perazić, Milutin Radulović, Neda Stojkanović, Dea Nicaj, Milena Petković, Vukica Rašković, Jovan Jovović, Bobana Tešić i Ivana Dendić, violisti Staša Jovović, Aleksandra Mirnić, Jelena Filipović i Vanja Radović, zatim violončelisti Teodora Uskoković, Sari Šaćiri i Luka Bošković i kontrabasistkinje Aleksandra Trifunović i Nađa Dabetić.

Sara Lakicevic – foto Dusko Miljanic

Kao i prethodnih godina, za sve događaje u Bogorodičinom hramu, kao i u samostanskom kompleksu sv. Nikole u Prčanju, Festival za limitirani broj publike organizuje povratni prevoz solarnim brodom iz Kotora i Dobrote.

Partner programa je Evropska unija u Crnoj Gori i C. Bechstein centar Beograd.

Simo Šišević, pijanista, osnovne studije klavira završio je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, u klasi prof. Gordona Fergus-Tomsona i prof. Džona Berna, a master studije na Akademiji Riddoto u Italiji, u klasi prof. Borisa Bermana. Započinje studije na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, u klasi prof. Tatjane Sarkisove.

 Sara Lakičević, trubačica, muzičko obrazovanje započela je u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, gdje je završila tri smjera srednje muzičke škole – klavir, trubu i teoretski smjer. Diplomirala je trubu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mladena Đorđevića, a master studije završila u Barseloni na Konzervatorijumu Licej, u klasi prof. Luisa Gonzalesa Martija. S Međunarodnim festivalom KotorArt sarađuje od 2006. godine, a od 2017. u svojstvu je saradnice za odnose s javnošću (PR). Članica je Gradske muzike Kotor i Rotari kluba Podgorice. Doktorantkinja je na smjeru Komunikologija i mediji humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica u Podgorici. Autorka je udžbenika Truba – moj instrument za osnovnu muzičku školu.

 Mladen Tarbuk, istaknuti hrvatski kompozitor i dirigent, završio je studije kompozicije i dirigovanja u Gracu, Zagrebu i Beču. Gostovao je u gotovo svim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku, često izvodeći i vlastita djela. U mandatu 2020– 2024. godine bio je predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. U sezoni 2021/2022. godine vodio je Crnogorski simfonijski orkestar. Redovni je profesor kompozicije, dirigovanja, muzičke teorije i orkestra na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

/M.D.P./

Najčitanije