26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncesija za dodjelu jedine trajektne linije u državi još nije na vidiku

Lepetane – mikophotography montenegro

Iako su ranije iz Ministarstva kapitalnih investcija (MKI) obećavali da će postupak za dodjelu koncesije za obavljenje brodskog prevoza putnika i vozila na jedinoj trajektnoj liniji u državi Lepetane –Kamenari preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj, biti završen do kraja 2021. godine, najnoviji razvoj događaja u Vladi Crne Gore ne daje nadu da će se to u skorije vrijeme i desiti.

Naime, na pitanje „Vijesti“ što su konkretno MKI i Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore do sada preduzeli u vezi definisanja koncesionog akta i raspisivanja tendera za dodjelu koncesije za obaljanje trajektnog prevoza putnika i vozila na relaciji Kamenari-Lepetane, iz resora koji vodi ministar Mladen Bojanić  su nam kazali da su u toku tek pripreme za preliminarne analize.

„Nakon preporuke Ministarstva finansija i socijalnog staranja da se, obzirom na predmet postupka uređenja prevoza trajektom između pristaništa, primjenjuje Zakon o javno-privatnom partnerstvu, kod Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama u toku je postupak formiranja Komisije za otvoreni postupak javne nabavke – Izrada Analize opravdanosti za prevoz trajektom Kamenari-Lepetani. Nakon izrade ove analize, i u zavisnosti od rezultata koji bude proizašao iz iste, preduzimaće se i dalji koraci u odnosu na rješavanje ovog pitanja.“- kazali su iz MKI.

MKI je inače, samo nekoliko mjeseci ranije, pričalo sasvim drugu priču i obećavalo da će do kraja 2021. završiti postupak izbora novog koncesionara koji će dobiti višegodišnje pravo da obavlja trajeknti prevoz u Boki. Taj posao inače, već decenijama obavlja kompanija Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog a koju je država pro dala i  privatizovala 2005. Njeni novi vlasnici, podgorički biznismeni Dejan i Dušan Ban i njihovpartner  Željko Mihailović tada su od države osim trajekata i nekretnina Pomorskog saobraćaja, praktično su kupili i važeći dugoročni ugovor koji je samo nekoliko mjesevi prije privatizacije, bivša državna uprava te kompanije napravila sa Morskim Dobrom na period od 15 godina, o zakupu trajektnih pristaništa u Lepetanima i Kamenarima.

Pomorski saobraćaj od 2004. kada je taj ugovor sklopljen, obavlja trajektni prevoz samo na osnovu toga što su mu u zakup data dva pristaništa u Kamenatrima i Lepetanima, ali ne i koncesija na održavanje trajektne linije kako se to inače, radi svugdje u svijetu. Važenje tog ugovora inače, isteklo je krajem 2018. a bivša DPS-om predvođena Vlada je onda odlučila da Pomorski sobarćaj i Morkso Dobro sklope aneks i da firma braće Ban i Mihajlovića nastavi da monopolitsički obavlja djelatnost trajektnog prevoza u Boki, sve dok ne bude sproveden postupak dodjele koncesije za tu liniju po Zakonu o koncesijama.

Iz MKI koje vodi ministar Bojanić u oktobru su na interesovanje medija kada će se konačno, raspisati tender za dodjelu konceisje, saopštili da „pripremaju dokumentaciju za koncesioni ugovor” i da je “u toku priprema tendera i očekivanja su da će biti raspisan do kraja ove (2021—prim.aut.) godine.”

I sam ministar Bojanić je odgovarajući na pitanje poslanice Danijele Đurović (SNP) u martu prošle godine u Skupštini Crne Gore, kazao da će tender za dodjelu koncesije biti završen do kraja 2021.

Odlazeća Vlada premijera Zdravka Krivokapića  sada međutim, sudeći po odgovorima MKI na pitanja „Vijesti“ mijenja strategiju i više ne pominje Zakon o konceijama kao način za rješavanje ovog značajnog pitanja, već Zakon o privatno-javnom partnerstvu. Međutim, član 14 stav 3 Zakona o privatno-.javnom partnerstvu jasno propisuje da se on ne primjenjuje na „korišćenje prirodnih bogatstava u morskom dobru, radi obavljanja djelatnosti od javnog interesa”, a što jeste slučaj sa obavljam trajektnog prevoza u Boki. Naprotiv, članom 6 stav 4 Zakona o koncesijama, jasno je propisano da je “korišćenje prirodnih bogatstava u morskom dobru, radi obavljanja djelatnosti od javnog interesa” predmet dodjele koncesije, a ne aražmana o privatno-javnom partnerstvu.

Pomorski saobraćaj – trajekt Lepetane – Kamenari – foto Boka News

Iz MKI nisu konkretno odgovorili na pitanje zbnog čega koncesioni akt za trajektnu liniju u Boki o kome su pričali mjesecima i obećavali ga za kraj prošle godine, još uvijek nije stavljen na javnu rasravu i kada će se to konačno desiti.

“Koje su ključne odredbe na kojima će država insistirati u smislu minimalne koncesione naknade (fiksne i varijabilne) te obaveza koncesionara u smislu unapređenja kvaliteta usluge i modernizacije brodova kojima će se obavljati trajektni prevoz u Boki ? Na koji vremenski period će biti data ova koncesija i kada se može očekivati raspisivanje tendera za njenu dodjelu ?“- još su neka od ptanja „Vijesti“ na koji iz MKI nismo dobili konkretne odgovore.

„Nezahvalno je u ovom trenutku davati proizvoljne i paušalne procjene vezano za finansijske prihode, upravo je cilj pomenute analize opravdanosti da dobijemo relevantne podatke na osnovu kojih je moguće iznositi zaključke.“- lakonski su saopštili iz Bojanićevog resora.

MORSKO DOBRO HOĆE DA RASKINE POSTOJEĆI UGOVOR

Upravni odbor JP Morsko dobro donio je prije nekoliko dana, odluku da pokrene postupak raskida ugovora sa kompanijom Pomorski saobraćaj Herceg Novi koja upravlja trajektnom linijom Lepetane-Kamenari, a povod za takvu odluku je navodno nepoštovanje ugovorom predviđenih obaveza.

Iz Morskog Dobra su tro objasnili činjeniciom da je Pomorski saobraćaj naknadu za korišćenje obele u Lepetenima i Kamenarima za obračunski period od jula 2020. do kraja 2021.godine, izmirio po duplo umanjenoj uobičajenoj cijeni. Pomorski saobraćaj je to uradio na osn ovu odluke Vlade koja je lani, zbog posljedica pandemije koronavirusa, naložila Morskom Dobru da za 50% umanji redovne naknade koju naplaćuje svim svojim poskovnim partnerima – privrednim subjektima koji su korisnici morske obale. Stoga je umjesto ugovorom iz 2004.predviđene naknade od 4% od ostvarenog prihoda od obavljanja djelatnosti (prodatih trajektnih karata), Pomorski saobraćaj Morksom Dobru za posljednjih godinu ipo dana platio samo 2%.

Iz trajektne kompanije su negirali tvrdnje poslovodstva Morskog Dobra da oni ne poštuju ugovor i da ne plaćaju svoje obaveze, istakavši da su platili sve u skladu sa odlukom Vlade o mjerama pomoči privredi tokom pandemije.

Izvršni direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban pozvao je menadžment Morskog Dobra da odluku o raskidu ugovora koju su najavili, ne šalje ministartvima u Vladi, već direktno toj kompaniji te najavio da će ona u tom slučaju “koliko sutra, sve zatvoriti i prestati sa obavljanjem trajektnog prevoza”, na što su iz Morskog dobra saopštili da je Pomorkski saobraćaj dužan da obavlja tu djelatnost do momenta završetka tendera za izbor koncesionara i dodjele trajektne linije u dugoročnu koncesiju.

Ban se založio za što hitnije sprovođenje postupka za dodjelu konceisje “ma ko da je dobije” jer kako je kazao, aneks kojim je privremeno toj firmi privremeno produženo važenje ugovora sa Morskim  Dobrom iz 2004. kao osnova za obavljanje njene djelatnosti, ni njoj samoj ne odgovara.

“Svaka privremnost znači stagniranje, a svako stagniranje znači tiho umiranje. Taj aneks je nešto na što smo mi nerado pristali, što predstavlja i za nas veliki teret. Mi se slažemo s Morskim dobrom, ali iz različitih motiva, da bi ovu stvar trebalo što prije riješiti-”-podvukao je Ban.

Gradonačelnik Tivta Žaljko Komnenović kazao je da je lokalna uprava bezadovpoljna načinom na koji Pomorski saobraćaj radi i kako se odnosi prema lokalnim zajednicama u Boki i istakao  da se pitanje trajektne linije u Boki mora riješiti dodjelom koncesije i sprovođenjem tendera za izbor koncesionara. On je naveo da opštine Tivat i Herceg Novi razmišljaju o formiranju zajednilkog javnog trajektnog preduzeća koje bi se bavilo tim poslom na osnovu dobijene koncesije.

Izvor:S.L.

Najčitanije