24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kongres IUCN-a tražit će ubrzanje prelaska na održivi razvoj

Mediteran

Dvanaest organizacija koje se bave zaštitom prirode Mediterana prvi će put udružiti snage na Svjetskom kongresu za očuvanje prirode, u trenutku koji stručna javnost ocjenjuje kritičnim za mediteranski bazen i nakon ljeta ekstremnih vremenskih pojava.

Kongres IUCN-a (Međunarodna unija za očuvanje prirode) pod nazivom “Mediteranska rješenja”, prilika je bez presedana za ubrzanje oporavka koji se temelji na prirodi, saopšteno je u četvrtak iz IUCN-a, uz napomenu da će se u okviru programa održati niz događaja kojima je cilj pokretanje akcije za oporavak u cijeloj regiji.

Kongres će biti održan u Marseilleu od 4. do 9. septembra i na njemu će svaka od 12 organizacija pokazati različite vještine, operativne mjere i pristupe, s ciljem da cijeli Mediteran krene na put ka održivoj, pravednoj budućnosti koja uravnotežuje gospodarski rast i zdravlje prirodnog svijeta, rečeno je.

U regiji u kojoj se klimatske promjene događaju 20 posto brže nego u ostatku svijeta, nedavni toplinski valovi i razorni požari jasni su znakovi potrebe za hitnom i organiziranom akcijom, ističe se.

Najčitanije