21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Korak bliže izgradnji olimpijskog bazena u Herceg Novom – Raspisan tender za izradu glavnog projekta

Idejno rješenje Bazen Herceg Novi

Izgradnja olimpijskog bazena u Herceg Novom jedan je od važnijih projekata za grad, koji je korak bliže realizaciji, nakon što je Opština raspisala tender za izradu glavnog projekta.

Vrijednost nabavje je 450.000 EUR bez PDV-a.

U javnom pozivu naznačeno je riječ o izradi glavnog projekta izgradnje sportskog objekta i objekta privrednog razvoja sa pristupnom saobraćajnicom.
Podsjetimo, ranije je saopšteno da je planirana gradnja olimpijskog bazena sa gledalištem kapaciteta više od 1.000 mjesta, a u okviru tog kompleksa će biti izgrađen prostor za poslovni centar kao i podzemna garaža na dvije etaže koja će imati oko 300 parking mjesta. Prema najavama, gradnja bazena mogla bi da krene naredne godine.

U projektnom zadatku navedeno je da je potrebno projektovati javni objekat i pripadajuće uređenje terena, a u funkciji stvaranja novog sportskog centra za razvoj vodenih sportova, prije svega vatarpola i plivanja koji imaju veliku tradiciju u Herceg Novom.

– Objekat treba planirati kroz 6 nivoa, odnosno etaža. Naime, imaće četiri podzemne etaže, pri čemu je na niovima -4 i -3 potrebno predvidjeti garažiranje. Na niovu -2 biće kancelarijski i poslovni prostori sa pratećim sadržajima, sanitarni blok i tehničke prostorije – piše u projektnom zadatku.
Sam olimpijski bazen iće pozicioniran na etaži -1, a potrebno je projektovati i pomoćni bazen sa svim pratećim sadrzajima koji omogućavaju funkcionalno korištenje prostora – fitnes prostori, SPA, svlačionice, ambulanta, ostave i sl. Dimenzije olimpijskog bazena biće 50 x 25 x 2 m, a bazena za rasplivavanje 25 x 10 x 0,8 – 1,35 m.

Etažu prizemlja planirati kao prijemni prostor sa biletarnicama, kancelarijama i tribinama za posjetioce, kao i sanitarnim čvorom za posjetioce. Prvi sprat zamišljen je kao galerijski prostor sa kancelarijama i VIP ložom.

– Glavni projekat treba da sadrži i projekat enterijera sa specifikacijom opreme i materijala unutrašnjeg uređenja bazenske dvorane i pripadajućih prostorija, javnih komunikacija, te poslovne zone kompleksa. Projektom enterijera planirati kvalitetne materijale, odbarane shodno namjeni objekta, a s ciliem stvaranja prijatnog ambijenta koji odiše reprezentativnošću – piše u dokumentu.

Takođe, potrebno je obezbjediti adekvatne pozicije za televizijske kamere i reportažna kola kojima se obezbjeđuje TV prenos događaja koji se odvijaju na bazenu.

Kako je naznačeno, neophodno je u svemu poštovati smjernice koje proizilaze iz zakona, drugih propisa, standarda, pravilnika i normativa vazećih za ovu vrstu objekata. Neopohodno je čitav sklop integrisati u planirano okruzenje, a prije svega kroz primjenu smjernica za uređenje urbansiticke parcele na kojoj se gradi buduća autobuska stanica.

– Posebnu pažnju treba posvetiti pejzažnom uređenju u smislu adekvatnog ozelenjavanja, u funkciji harmonizacije čitavog sklopa u pejzažne karakteristike šire lokacije – piše, između ostalog, u projektnom zadatku.

Izvor:eKapija

Najčitanije