20 C
Kotor

Slušaj online radio

KotoArt – Koncert “Darina regula” 14. avgusta

KotoArt – Koncert “Darina regula” 14. avgusta
Koncert Darina regula

Međunarodni festival KotorArt, u okviru Don Brankovih dana muzike, organizuje koncert pod nazivom “Darina regula” gdje će nastupiti istaknuti Akademski hor Collegium musicum, na čelu sa dirigentkinjom Draganom Jovanović. Koncert će biti održan u srijedu, 14. avgusta, u Crkvi Sv. Pavla sa početkom u 21 sat.

Nesvakidašnji i interesantan koncept koncerta oslonjen na princip kaleidoskopa ideja je dirigentkinje i autorke Dragane Jovanović,.

U nekoliko zvučnih slika formiraneih vizuelnom promjenom oblika horskog tijela, a zvučno omeđene inspirativnom akustikom Crkve Svetog Pavla, zamišljen je ovogodišnji umjetnički projekat Akademskog hora Collegium musicum. U najneposrednijoj blizinu slušalaca, glasovi pjevačica će se ogledati pod najrazličitijim uglovima njihovih susretanja, a sa ciljem sklapanja što kompleksnijih interpretativnih slika” – istakla je autorka i dirigentkinja, Dragana Jovanović. Koncept predstavljanja horske muzike kroz savremen i istraživački pristup, svakako je jedna od “regula” Darinke Matić Marović, čuvene Kotoranke i dugogodišnje dirigentkinje hora Collegium musicum. I ove godine, sjećamo se njene jedinstvene ličnosti i odajemo počast njenoj viziji o horu kao muzičko-scenskom fenomenu koji se podjednako i sluša i gleda” – dodaje Jovanović.

Na repertoaru koncerta naći će se numere Helsena, Simića, Makora, Kodalja, Sviridova, Aguirara, Čajkovskog i drugih autora dok će solisti biti Milica Lalošević, sopran i Aleksa Rančić na duvačkim instrumentima.

Ulaz na koncert je slobodan ali je zbog ograničenog kapaciteta Crkve Svetog Pavla obavezna rezervacija mjesta na broj telefona 067353767.

Privilegovani smo što smo imali na ovako malom prostoru dvije izvanredne ličnosti, dva vrsna dirigenta koja su ostvarila istaknute međunarodne karijere. Svačano otvaranje Festivala bilo je posvećeno liku i djelu Miroslava Mira Homena, dok Festival zaokružujemo pričom o Darinki Matić Marović. Revolucionarka, prva žena dekan, prva žene rektor, uvijek je bila ponosna na svoje “kolegijumke” i svjesna značaja i moći koju horsko pjevanje nosi u sebi. Zadovoljstvo nam je da ovogodišnji festival završimo stihovima pjesme Boko moja mila Božidara Ivaniševića, sjećajući se Dare, njenog bogatog života i ljubavi koje je imala za Kotor i Boku” – istakli su iz PR službe Festivala.

Najčitanije