7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor 1215. put proslavio svog zaštitnika sv. Tripuna (VIDEO)

Sveti Tripun, zaštitnik biskupije i grada Kotora, proslavljen je u nedjelju 1215. put na vanjskoj proslavi, u prisustvu velikog broja hodočasnika, građana i vjernika Boke Kotorske.

Svečanošću ispred glavnih gradskih vrata, postrojavanjem i predajom zastave, dočekani su odredi Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom je formiran odred Bokeljske mornarice koji se u pratnji gradskih muzika Kotora, Tivta, Puhačkog orkerstra iz Marije Bistrice i Šibenske narodne glazbe, uputio pred katedralu svetog Tripuna.

Admiral Bokeljske mornarice, Mirko Vičević izvršio je smotru mornara, ispaljen je počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo svetog Tripuna.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup.

U ime domaćina, kotorske biskupije, vjernike i hodočasnike pozdravio je upravitelj Kotorske biskupije i barski nadbiskup mons. Rrok Gjonlleshaj, koji je podsjetio da se sveti Tripun slavi 1215. put.

Sveti Tripun 2024.

Euharistijskom slavlju i procesiji ulicama grada prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović i ministrica kulture u Vladi Crne Gore Tamara Vujović, izaslanik predsjednika CG i Vlade CG, Vučić Četković, potpredsjednik Opštine Kotor, Nebojša Ševaljević, predsjednica SO Kotor Maja Mršulja i brojne zvanice.

„Tradicija koja traje više od dvanaest stoljeća je nešto na što smo ponosni i što nas obavezuje: Hrvate u Boki kotorskoj, ali i Republiku Hrvatsku, kao i sve njene institucije. U Boki kotorskoj i Crnoj Gori može se i čuti izražavanje zadovoljstva domaćeg stanovništva odnosom Republike Hrvatske prema Hrvatima u Crnoj Gori. Vidimo da to funkcionira iz godine u godinu sve bolje. Odnos države Hrvatske prema Hrvatima u Crnoj Gori je prioritet naše vlade, i to će sigurno ostati standard ispod kojega nećemo ići…“, rekao je Božinović za Boka News.

Sveti Tripun 2024.

Euharistijskom slavlju pristvovali su nadbiskupi i biskupi splitsko-makarski, zadarski, dubrovački, šibenski, hvarski, porečko-pulski, mostarsko-duvanjski, banjalučki, apostolski upravitelj Bosanske biskupije, šibenski, biskupi u miru, svećenici kotorske biskupije.

Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je katedralni zbor Svetog Tripuna.

Sveti Tripun 2024.

Sveti Tripun koji se slavi 3. februara, odlukom Kotorske biskupije od 2000. slavi se proslavom na otvorenom, procesijom ulicama grada prve nedjelje nakon trećeg februara, jer je to neradni dan.

Tripundanske svečanosti se završavaju 11. februara spuštanjem zastave sveca sa katedrale Svetog Tripuna.

Više fotografija na našoj Facebook strani.

Najčitanije