18.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Akcija čišćenja priobalja i podmorja, pun kontejner guma i plastike

Povodom Svjetskog dana čišćenja obale, danas (21. septembra) je na potezu od bivšeg hotela „Fjord“ do ponte ispred zgrade MUP-a na Peluzici u Kotoru održana akcija čišćenja obale i podmorja. Patricija Pobrić, predsjednica NVO „Naša akcija“ i organizatorka akcije, okupila je brojne organizacije, čiji su članovi i članice svih uzrasta dali primjer kako se voli i poštuje priroda.

-Okupili smo se da očistimo ovaj dio od starog „Fjorda“ do ponte ispred MUP-a. Čistimo priobalni dio od mora do ulice, kao i sve pod morem. Evo tu su i ronioci iz Ronilačkog kluba „Neptun“, tu je i Omladinski tim Tivat, ekipa „Caritas“-a, zatim kompanija sa digitalnim nomadima koji žive u Crnoj Gori (Boundless Life- Montenegro), tu su i Asocijacija za istraživanje delfina i građani Kotora, kao i članovi NVO „Naša akcija“, kaže Pobrić za Boka News.

Do podneva je veliki kontejner već bio pun, te su za odlaganje otpada iskoristili i male kontejnere postavljene prekoputa KBC-a. Najviše ima guma i plastike.

Sa akcije čišćenja obale

-Ima nas oko 80 učesnika i puno djece, to su mali digitalni nomadi sa roditeljima, oni su u Crnoj Gori tri-četiri mjeseca, uživaju ovdje i već su se uključili u čišćenje, rade neke radionice, nastoje da svojim znanjem doprinose lokalnoj zajednici, da daju nešto nazad i naravno, uče svoju djecu kako se živi, šta treba da  se radi i kako se brine o prirodi, pojašnjava Pobrić.

Ističe da se Komunalno preduzeće Kotor uključilo tako što su im donijeli rukavice, kese i dovezli kontejner, a sve ostalo je pod sponzorstvom Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

/M.D.P./

Najčitanije