24.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Dvanaest izbornih lista u igri

Kotor – Dvanaest izbornih lista u igri
Kotor- foto Zoran Nikolić

Na lokalnim izborima u Kotoru koji će biti održani 29. septembra za povjerenje građana nadmetaće se čak 12 izbornih lista, među kojima je šest novih građanskih lista i političkih partija koje prvi put učestvuju na izborima.

Ako se uzme u obzir broj upisanih birača na posljednjim parlamentarnim izborima 2023. godine koji je iznosio 18.403 i prilično veliki broj izbornih lista, za očekivati je takozvano rasipanje glasova i zanimljiva i neizvjesna politička utakmica u kojoj će snage odmjeriti stari-novi politički akteri. Posebno će biti zanimljivo ko će i sa kim formirati buduću vlast u Kotoru.

Nove političke partije i građanske liste koje prvi put učestvuju na izborima u Kotoru su Crnogorska građanska akcija (CGA), zatim građanska lista „Za Kotor“ koju predvodi Kotoranin Miljan Popović, potom građanska lista „Čuvari grada“ na kojoj su aktuelni potpresjednik opštine Kotor Nebojša Ševaljević iz Ure, funkcionerka te partije Ljiljana Popović-Moškov, zatim Kotorski pokret koji je osnovao aktuelni potpresjednik opštine i predsjednik VPK „Primorac“ Siniša Kovačević, Demokratska alternativa, partija koju su osnovali bivši članovi kotorskog DPS-a, direktor Kliničkog centra Kotor dr Davor Kumburović i njegov brat, direktor kotorskog Doma zdravlja dr Igor Kumburović, potom građanska lista iz Grblja „Grbaljska lista

-Tvoja, moja, naša“, kao i PES koji prvi put učestvuje na kotorskim izborima, ali ne samostalno, već u koaliciji sa Demokratama.

Osim novih, na ovim izborima učestvuju i stari politički akteri, i to koalicija „Evropski savez“ koju čine SD, SDP, LP i građani, zatim HGI koji nastupaj samostalno, kao i DPS, potom koalicija koju čine Demkrate i PES na čijem čelu je aktuelni predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić, koalicija SNP-DSS na čijem čelu je aktuelna predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja i koalicija „Za budućnost Kotora“.

Nakon lokalnih izbora u oktobru 2020. godine, vlast u Kotoru formirali su Demokrate, koalicija „Za budućnost Kotora“ i Građanski pokret Ura, sa natpolovičnom većinom od ukupno 17 odbornika u kotorskom parlamentu koji čine 33 odbornika. Demokrate su na lokalnim izborima, održanim 30. avgusta 2020. godine, osvojile devet, koalicija ZBK sedam, a Ura jedan mandat. U novom sazivu kotorskog parlamenta opozicioni DPS je bio pojedinačno najjača partija sa 12 odbornika, dok su po jednog odbornika imali SDP, SD, LP i Socijalisti Crne Gore.

Koaliciju ,,Za budućnost Kotora“ činilo je osam partija i to, Nova srpska demokratija, Pokret za pomjene, Demokratska narodna partija, Demokratska srpska stranka, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Socijalistička narodna partija i Stranaka srpskih radikala.

Međutim, već u drugoj godini vršenja vlasti, koalicija ,,Za budućnost Kotora“ prestala je da postoji jer je došlo do raznih prekompozicija u okviru te koalicije, a vlast su zbog neslaganja sa predsjednikom opštine Vladimirom Jokićem, u decembru 2022. napustila dva odbornika tadašnjeg Demokratskog fronta (odbornik NSD i PZP), a klub odbornika Demokrata napustila je jedna odbornica. Međutim, vladajuća koalicija je i pored toga nastavila da funkcioniše, jer je nedostatak ova tri odbornika, nadomješten podrškom tri odbornika DPS-a koji su u martu 2022. godine napustili tu partiju i nastavili djelovanje u kotorskom parlamentu kao nezavisni odbornici.

Nakon ovog, vladajuća koalicija u Kotoru doživjela je još nekoliko puta „potrese“, ali je i pored raznih trvenja, nesuglasica, čestih

neodržavanja sjednica Skupštine zbog nedostatka kvoruma, ipak uspjela da se do kraja održi na vlasti. Posljednja kriza vlasti bila je očigledna u 2023. godini, jer se skoro tri mjeseca zbog nedostatka kvoruma vladajuće koalicije, nije mogla održati sjednica SO Kotor na kojoj je trebalo da se usvoji budžet za 2024. godinu, projektovan na 44,682 miliona eura. Sjednica je trebalo da se održi 28. decembra prošle godine, pa 18. januara 2024. godine, a potom 1. februara ove godine, ali zbog nesuglasica čelnih ljudi, predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića i potpresjednika opštine Siniše Kovačevića oko finansiranja „Primorca“, nije se mogao obezbijediti kvorum. Sjednica je na kraju, ipak, održana sredinom februara, kada je očigledno nađeno kompromisno rješenje jer je odbornike na klupama sačekao amandman na budžet kojim je opredijeljeno dodatnih 400.000 eura za sport, pa i za „Primorac“, a za uzvrat u „ Primorcu“ je zapošljen odbornik Demokrata, što je značilo da je kriza vlasti prevaziđena, obezbijeđen je kvorum za održavanje sjednice, budžet iako sa zakašnjenjem je usvojen, nakon čega je vlast nastavila da funkcioniše do kraja mandata.

Politička organizacija Kotorski pokret osnovana je krajem oktobra 2023. godine sa ciljem da građanima Kotora predstavi sasvim novi koncept pristupa interesima Kotora. Osnivač Kotorskog pokreta je potpresjednik opštine Kotor Siniša Kovačević. Iz tog pokreta kažu da je to prva lokalna lista u Kotoru nakon 34 godine višestranačkog sistema.

U novembru 2023. godine zvanično je predstavljena i platforma Crnogorske građanske akcije (CGA) i Kotorana, koja je okupila uglavnom mlade ljude, bivše članove nekadašnjeg Liberalnog saveza, a kasnije Liberalne partije na čelu sa Goranom Grbovićem, koji je zaposlen u Opštini Kotor.

Početkom decembra 2023. godine predstavljena je Demokratska alternativa Crne Gore, koja je na Osnivačkoj skupštini održanoj 29. novembra prošle godine za prvog predsjednika izabrala dr Davora Kumburovića, aktuelnog direktora kotorske bolnice. Osnivači partije

Davor Kumburović i njegov brat dr Igor Kumburović, koji je direktor kotorskog doma zdravlja, su bivši kadrovi DPS-a. Davor Kumburović bio je član kotorskog DPS-a kada je imenovan na tu funkciju, a Igor Kumburović je bio dugogodišnji funkcioner kotorskog DPS-a, član Opštinskog odbora i Glavnog odbora te partije, a jedno vrijeme i član Izvršnog odbora.

U nizu brojnih pretumbavanja na kotorskoj političkoj sceni je i primjer menadžera Opštine Kotor Ivana Mikijelja, koji je bio član Glavnog odbora NSD, a koji je nakon izlaska te partije iz vlasti dao ostavku na sve funkcije u tom političkom subjektu i ostao na funkciji menadžera Opštine. Mikijelj je sada dao podršku koaliciji Demokrata i PES-a koju predvodi Vladimir Jokić.

Žrijebanje

Opštinska izborna komisija (OIK) utvrdila je žrijebanjem redosljed partija na glasačkom listiću za lokalne izbore koji će u Kotoru biti održani 29. septembra.

1. U Akciju – Budi svoj! Biraj CGA!

2. „Čuvari grada“ – lista građana

3. Evropski SAVEZ (SD, SDP, LP i građani) – Zasjat’ će Kotor!

4. „Grbaljska lista“ – tvoja, moja, naša“

5. HGI na bedemu mediteranske Crne Gore

6. Za budućnost Kotora, grad svih nas

7. Miljan Popović „Za Kotor“

8.Vladimir Jokić – Dobar glas za gradonačelnika (Demokrate-PES)

9. Kotor prije svega! DPS- Neđeljko Moškov

10. Socijalistička narodna partija (SNP) – Demokratska srpska stranka (DSS) – Odgovorno!

11. Kotorski pokret – Siniša Kovačević

12. „Demokratska alternativa- dr Davor Kumburović – Da se Kotor pita“

Izvor:Pobjeda

Najčitanije