25.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor: Ključevi grada Bokeljskoj mornarici (VIDEO)

Ključevi grada Kotora predani su u srijedu Bokeljskoj mornarici koja je na taj simboličan način preuzela trodnevnu vlast.

Dan Bokeljske mornarice tradicionalno je proslavljen nizom svečanosti – naime, 26. juna 1463. godine izdan je prvi Statut Bokeljske mornarice koja taj datum slavi kao svoj dan.

Najstarija mornarska bratovština na svijetu, Bokeljska mornarica je ispred zgrade opštine Kotor preuzela državnu zastavu te tradicionalno obišla grad do glavnih gradskih vrata, gdje je predan raport admiralu Mirku Vičeviću, nakon čega je potpredsjednik opštine Kotor Sinša Kovačevi- uručio predstavnicima Mornarice ključeve grada.

Na taj simboličan način drevna Mornarica preuzela je trodnevnu vlast u Kotoru.

“Slavna Mornarico, predajem Vam ključeve grada Kotora, da ga čuvate od svih zala, kao što ste to vjekovima činili, na ponos ne samo našeg grada Kotora već i njegove regije, našeg doma Boke Kotorske”, kazao je Kovačević.

Predaja zastave BM – foto Opština Kotor

Nakon ceremonijalnog nastupa na Trgu od oružja odigrano je kolo Bokeljske mornarice koje se izvodi u dvanaest figura. Po drevnom običaju na samom kraju u kolo su ušli admiral, mali admiral, potpredsjednik opštine, predsjednica SO Kotor i ministrica kulture koja je prethodno na prigodnoj svečanosti uručila UNESCO-vu povelju Bokeljskoj mornarici.

Najčitanije