8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Otvorena druga Međunarodna naučna konferencija iz oblasti pomorstva

Vladimir Jokić foto CG News

U Kotoru je danas otvorena druga Međunarodna naučna konferencija iz oblasti pomorskih nauka pod nazivom “2nd Kotor International Maritime Conference“-KIMC, u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, podržane od strane Opštine Kotor.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić je istakao da su Opština i Pomorski fakultet ove godine institucionalizovali saradnju u vidu suorganizacije Konferencije, a motivi su, kako dodaje, dvojaki.

“Najprije činjenica da imamo još jednu naučnu konferenciju u Kotoru u potpunosti pogoduje onome što su ambicije gradske uprave, a to je da Kotor bude centar obrazovnog sistema i mjesto gdje će se okupljati nosioci najviših zvanja i najvećeg znanja. Drugi utemeljeniji razlog nalazi se u samoj temi – u pomorstvu”.

On je kazao da smo proteklih nekoliko decenija, kroz društvene i geopolitičke promjene,  doživjeli da naša pomorska industrija nije na nivou kakva je bila u prethodnim milenijumima.

Otvorena druga Međunarodna naučna konferencija iz oblasti pomorstva – foto CG News

„Gotovo u jednom trenutku smo mogli da kažemo da smo primorska, a ne pomorska zemlja. Ipak, institucija kao što je Pomorski fakultet je uspjela da bude zamajac i temelj onoga što je održavanje pomorske supstance – ne samo Kotora već i Crne Gore” naglasio je Jokić.

Dekan Pomorskog fakulteta Kotor (PFK) prof.dr Špiro Ivošević je rekao da je vizija ove visokoškolske ustanove da – pružanjem visokog kvaliteta nastave,  naučno-istraživačkim radom i obukom, sa priznatim naučnim dostignućima i razvijenom međunarodnom saradnjom, bude konkurentna i međunarodno priznata visokoškolska ustanova u oblasti pomorstva u jugoistočnoj Evropi.

Špiro Ivošević – dekan – – foto CG News

,,Unaprjeđenje nastave i nauke, unaprjeđenje resursa i međunarodna saradnja, kao i povezivanje naučnog i nastavnog procesa sa privredom, su svakako ključni pravci razvojne strategije. U tom smislu posebno mi je drago što vidim veliki broj predstavnika pomorske privrede koji su se odazvali, ne samo pozivu da prisustvuju našem svečanom otvaranju, već i da podrže svaku našu aktivnost od zajedničkog interesa i cilja. PFK stalno obogaćuje i proširuje svoje nastavne baze, otvara nove vidove saradnje na nacionalnom i međunarodnom nivou. Zahvaljujući ovakvim inicijativama, vrijednom radu i sjajnoj saradnji i podršci, danas imamo veliki broj prijatelja, što se vidi po velikom odazivu Konferenciji i našim ukupnim aktivnostima. Preko pedeset bilateralnih sporazuma o mobilnosti nastavnika i saradnika u okviru ERASMUS +projekata i preko 50 partnerskih institucija iz inostranstva i još toliko iz Crne Gore, čine respektabilnu bazu partnera”- kazao je Ivošević.

Otvarajući konferenciju rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović, kazao je da iako po svojim ukupnim gabaritima i broju zaposlenih čini jednu od manjih univerzitetskih jedinica, svojim aktivnostima Pomorski fakultet  često prednjači, naročito kada su u pitanju aktivnosti na planu međunardne saradnje.

Božović – foto CG News

“Kada govorimo o međunarodnom tržištu rada, treba reći i to da su najbrojniji ambasadori Fakulteta i državnog Univerziteta upravo alumnisti Pomorskog fakulteta Kotor. Ploveći svjetskim morima i okeanima oni sve nas predstavljaju kroz svoj rad  i saradnju, dalje usavršavanje i napredovanje. Time ova univerzitetska jedinica dokazuje da – ne samo da predano i uspješno radi na usaglašavanju svoje razvojne strategije sa strategijom razvoja Univerziteta, već definisane ciljeve uspješno i realizuje. Ti ciljevi, a i misija našeg Univerziteta, tiču se stvaranja i širenja znanja kroz izvrsnost u obrazovanju, nauci i stvaralaštvu, odnose se na unaprjeđenje međunarodne saradnje i projektnih aktivnosti, povezivanje sa privredom i preduzetništvom”rekao je Božović.

On je naglasio da je u pitanju  stvaranje uspješnih i društveno-odgovornih akademskih građana, ne samo naše, već i globalne zajednice te da je organizovanje jedne ovako autentične međunarodne konferencije pomorskih nauka jedan od rezultata prednosti te misije i kreativnih ideja ovog kolektiva, a iz te osnovne ideje već su proizašli i novi konkretni rezultati, zaključio je Božović.

Izvor:CG News

Najčitanije