24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Peformans ANIME povodom 13. jula – Za građansku državu

Kotor – Peformans ANIME povodom 13. jula – Za građansku državu
Sa 13-julskog performansa ANIME – foto Boka News

Performans “Građanska Crna Gora – Odmah”



Stajanjem na Trgu od oružja tokom 30 minuta, uz veliki transparent sa hronologijom zahtjeva  od 2008. do ove godine, aktivistkinje Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA Koto skrenule su pažnju aktuelnoj vlasti na probleme koje imamo kao zajednica sa vladajućim politikama koje su u kontinuitetu urušavale vrijednosti 13.jula – Dana ustanka i Dana državnosti Crne Gore.

Performans  pod nazivom “Građanska Crna Gora – Odmah” bio je veoma zapažen među brojnim turistima, od koji su neki zastajkivali, raspitivali se o čemu se ovdje radi, te fotografisali i slali slike u svijet. Primijetili su Animine poruke i građani/ke Kotora, kojih nije bilo baš toliko mnogo, ali su učesnice osjetile snažnu podršku puštanjem prigodne muzike iz obližnjeg lokala (pjesma “Bella ciao”, posvećena partizanima italijanskog otpora, koji su se borili protiv okupacionih trupa nacističke Njemačke i kolaboracionističkih fašističkih snaga tokom oslobađanja Italije). Istaknute crvene zastave Crne Gore i dobro raspoloženje odlično su se “uklopili” u cijeli performans, iako to nije bilo planirano.

Sa 13-julskog performansa ANIME – foto Boka News

Među zahtjevima koje su aktiviskinje “Anime” pobrojale na jednom mjestu, a koji su bili aktuelni tokom 17 godina održavanja ovakvih  performansa i to baš povodom 13. jula, bili su i “”1000 potpisa protiv siromaštva” (2010.) “Zločinačka prošlost, korumpirana sadašnjost – dosta je” (2012.), “Dok živim i dišem – za antifašizam” (2014.), “No pasaran! Neće proći” (2016), “13. jul dobar dan za ustanak” (2018.), “Ne možete nam oduzeti sjećanje na slobodu” (2022.), do ovog najnovijeg: “13.jul građanska Crna Gora- odmah”. Nakon performansa, aktivistkinje su razmjenile utiske o performansu, podijelile mišljenja i stavove u vezi aktuelne političke situacije u Crnoj Gori.

Sa 13-julskog performansa ANIME – foto Boka News

-Ovog 13.jula šaljemo poruku da Crna Gora  jeste  građanska i da vladajuća elita mora to apsolutno uvažiti, sprovoditi  i ostati  na kursu ulaska u Evropsku uniju. Građanska Crna Gora garantuje uvažavanje svih bez obzira na rod, vjeru i naciju. Dižemo  glas  protiv uništavanja građanskog koncepta državnosti. Istina,  nenasilje poštovanje različitosti. Pravda i mir su na ovoj strani. Tražimo zaštitu građanske Crne Gore odmah, poručile su u svom performansu članice “Anime”.

/M.D.P./

Najčitanije