24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – tokom maja pet dana registrovana sa prekoračenjima zagađenja vazduha, krivi prašina i sitni pijesak iz Afrike!?

Kotor – foto Boka News

Tokom mjeseca maja u Kotoru su pet dana registrovana sa prekoračenjima granične vrijednosti za srednje dnevne koncentracije zagađenja vazduha sa PM10 čestica u vazduhu, prema rezultatima mjernja bazne stanice Agencije za zaštitu životne sredine.

Iz Opštine Kotor, su saopštili da je osnovni problem u prašini i sitnom pijesku prema izvještaju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, pritom ne pominjući ostale faktore koji utiču na zgađenje vazduha, kao što su sobraćajne gužve, broj kruzera.

Maj – Kotor – zagađenje vazduha

“Prema izvještaju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, sredinom maja, pod uticajem toplog i vlažnog vazduha i jakih južnih strujanja, teritorija naše države je bila izložena prašini i sitnom pijesku koji potiče iz oblasti pustinje Sahare (neuobičajena, ali sve češća pojava zadnjih godina). Ova pojava je uslovila i takozvane “prljave kiše”.

Prema podacima sa svih sedam stanica Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha na kojima se mjeri koncentracija PM10 čestica, kako u Južnoj, Centralnoj zoni tako i na sjeveru, vazduh je u periodu od 15-22.05.2024.godine bio opterećen sa visokim sadržajem suspendovanih čestica PM10, kao posledica gore navedene pojave. Pod najvećim uticajem pomenute pojave je bio Bokokotorski zaliv gdje je tokom maja evidentirano 5 dana sa prekoračenjima granične vrijednosti za srednje dnevne koncentracije PM10 čestica u vazduhu” – piše na sajtu Opštine Kotor.

Kotor foto Boka News

Inače, danas u kotorskoj luci boravi pet kruzera koji su doveli peko 7.000 turista.

Iako najavljivana, još ove zime strategije razvoja Kotora kao održive turističke destinacije do danas nije završena.

Najčitanije