24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

KotorArt i Grad Kotor dostojno se odužili liku i djelu dirigenta Miroslava Homena

KotorArt i Grad Kotor dostojno se odužili liku i djelu dirigenta Miroslava Homena
Robert Homen sa majkom i tetkom

Robert Homen dirigovao je prvi put u svojoj karijeri djelom čijom izvedbom je njegov otac dirigovao 115 puta



-Ovo je veliki doživljaj, snažne su emocije, puno je sjećanja, jako sam ushićena što je uopće došlo do toga da se napravi ovakvo veče u spomen moga supruga koji je zaista puno napravio u oblasti muzike na ovom našem podneblju, kaže za Boka News, Estera Homen, udova maestra Miroslava Homena, kome je bilo posvećeno izvođenje djela „Karmina Burana“ Karla Orfa na otvaranju 23. izdanja KotorArta. Ona je precizirala da je njen suprug 115 puta dirigovao izvedbama djela „Karmina Burana“ Karla Orfa.

Ovoga puta i kao majka, Estera je imala razloga da bude jako ponosna, s obzirom da je njen sin, maestro Robert Homen, uspješno dirigovao združenim Simfonijskim orkesrom i Horom Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije i Dječijim  horom JUOŠ “Narodni heroj Savo Ilić” iz Kotora, dok su kao solisti nastupili  izvrsni Armand Ljikaj, bariton, Rovena Dželjilji, sopran i Matijas Dželji, tenor. Mješoviti hor pripremio je Dritan Lumshi, a dječiji hor profesorica Vesna Ivanović. Stajaće ovacije i dugi aplauz na kraju govore najbolje o sjajnom prijemu publike.

Estera Homen, koja je takođe muzički akademski obrazovana ličnost, te i sada pjeva u Zboru katedrale Svetoga Tripuna, posvetila je svoj život porodici i vlastitu karijeru podredila je suprugovoj, što se moglo naslutiti i iz dokumentarnog filma rediteljice Tamare Milošević, u produkciji RTCG, prikazanog na ceremoniji otvaranja Festivala.

Estera, koja je uživala u izvedbi 25 odabranih pjesama iz ciklusa „Carmina Burana“ Karla Orfa, za naš portal kaže:

– Sretna sam kao supruga, ponosna kao majka, to je nešto što me duhovno ispunjava. Ja sam tokom nastupa maltene s pjevačima pjevala, jer sam to sve proživljavala, toliko puta sam to slušala. Bila sam podrška i kao supruga i kao profesionalni muzičar – pjevala sam. Bila sam i savjetodavac, u jednom divnom braku koji smo imali, tako da je ovo veče za mene jedno divno, veliko ispunjenje. Zahvalna sam jako Ratimiru Martinoviću koji je sve to organizirao, koji je sve ovo napravio, sa velikim problemima koji su se javljali i koji se znaju dogoditi, on je to sve riješio na najljepši mogući način. Veliko hvala i za divnu publiku koja je tu bila, vjerujem da su svi puni lijepih utisaka, kazala nam je Estera Homen, ne skrivajući ushićenje nakon uspješne koncertne izvedbe i dirigovanja njenog sina. Pored Roberta, i njen drugi sin se bavi muzikom- Rudolf Homen je profesor i trubač.

Ako računamo ukupno dirigovanje „Karminom Buranom“ u porodici Homen, onda je ovo u Kotoru 116. put, iako je za maestra Roberta prvi put da diriguje ovim produkcijski veoma zahtjevnim djelom. Potsjeća nas da je kantata „Carmina Burana“ obilježila karijeru njegovoga oca, na neki način bila je jedan od „zaštitnih znakova“ Sarajeva u to vrijeme.

KotorArt 2024.

-Super je bilo, jeste zahtjevno, ali inspirativno – ponosan sam, sretan sam, srce mi je ispunjeno, na neki način tata je dobio svoje mjesto u kolektivnom sjećanju Grada. Ovo javno izvođenje djela „Carmina Burana“ u njegovu čast, kroz tu kulturu sjećanja  – to je ono što je bilo neophodno da se njegovo ime uvrsti u listu znamenitih ličnosti ovoga podneblja, ali i šire, u cijeloj regiji. Jako sam sretan što je baš u Kotoru došlo do ove realizacije da se na ovakav zaista veličanstven način sjetimo njega, kazao je Homen.

 Objašnjava da su orkestar, horovi i solisti iz raznoraznih razloga imali samo jednu probu, što govori o dobroj pripremljenosti svakog pojedinačno i cijelog ansambla.

-Simfonijski orkestar i hor Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije je više puta izvodio ovo djelo, oni imaju „Karminu Buranu“ na svom repertoaru i eto, došlo je do te suradnje. Ovo nije njihova prva suradanja sa KotorArtom, nastupili su tu prije tri godine sa maestrom Mladenom Tarbukom, izvodili su opere koje imaju elemente na temu Crne Gore, tako da mislim da je njima ovo drugi dolazak ovdje. kazao je Homen za Boka News i dodao da nakon ovog nastupa putuje u Bratislavu, gdje će se 21. jula naći u publici na koncertu grupe  AC/DC.

KotorArt 2024.

S koljena na koljeno

Robert Homen je redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao simfonijski i operski dirigent radio je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT, Simfonijskim puhačkim Orkestrom OSRH, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, a bio je takođe dirigent i Narodnog pozorišta u Sarajevu, kao i Crnogorskog simfonijskog orkestra.  Vodio je hor „Palma“ Bazilike Srca Isusova  u Zagrebu, a trenutno vodi Mješoviti hor „Lira“ Jevrejske opštine Zagreb, kao i Duvački orkestar KUD „Lovro Ježek“ u Mariji Bistrici. O njegovoj svestranoj muzičkoj ličnosti govori i podatak da je član vokalnog ansambla „Gospodnetić singers“, koji je osvojio zlatne medalje u višeglasnom pjevanju  na međunarodnim takmičenjima u Veneciji i Berlinu.

Miroslav Homen sin je Antuna Homena, pedagoga, kompozitora, dirigenat, orguljaša i osnivača muzičkih škola. Nakon završene Muzičke akademije u Sarajevu 1966. godine, postaje šef dirigent sarajevske Opere i baleta. U periodu 1988-1990, bio je direktor Sarajevske Opere i Sarajevske Filharmonije. Trideset godina dirigovao je studentskim horom Slobodan Princip Seljo iz Sarajeva, sa kojim je osvajao prve nagrade na međunarodnim takmičenjima. Kao gostujući dirigent nastupao je u svim operskim kućama bivše Jugoslavije i u brojnim evropskim zemljama. Od 1992. godine radio je kao dirigent, upravnik i potom šef dirigent u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Dobitnik je nagrade Milka Trnina (1998). U Sarajevu je postavio prvu poslijeratnu opersku premijeru – Pučinijevu Tosku (1998), potom i Verdijevog Trubadura (1998), dok je 2000. godine dirigovao premijeru prve bosanske opere – Hasanaginicu Asima Horozića. Na sarajevskoj Muzičkoj akademiji bio je redovni profesor za predmet Hor od 1986. godine.

/M.D.Popović/

Najčitanije