16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorska biskupija obilježila 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna

Kotorska biskupija proslavila je u subotu 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna, najvažnijeg spomenika srednjovjekovnog Kotora.

Slavlje je započelo pred katedralom,  “kolom svetog Tripuna” koje je tradicionalno izvela Bokeljska mornarica, u prisustvu Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb, velikog broja vjernika, hodočasnika iz regiona i turista koji su se zatekli u Kotoru.

Centralno euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u zajedništvu sa brojnim biskupima i svećenicima.

Kardinal Bozanić u je svojoj propovjedi istakao da katedrala Svetog Tripuna, čiju posvetu slavimo, upravo svjedoči o postojanosti vjere i crkve na ovim prostorima.

„Ova Katedrala je živi znak i govor o Bogu. Ovo mjesto, ponos je ovog kraja. Ponos je Boke, biser je umjetnosti, ali ona nije sama uskrsla. Ona je ovde da je volimo, usmjerava naše misli prema Bogu i onima koji ovde dolaze, turistima, kršćanima i onima koji to nisu“ – kazao je između ostalog Bozanić u svojoj propovjedi.

Proslava 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna
Proslava 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna

„Tačno se zna datum posvete Katedrale, to je bio važan događaj. Imamo materijalne dokaze, a narod je događaj pamtio i prenosio do danas. To govori o vjeri ovog naroda, katoličkoj pripadnosti, kulturi i to je baština koja obvezuje. Mi smo svi ponosni na tu baštinu. Ona obvezuje sve Bokelje ovde u Boki i diljem svijeta. Kada dođete u Boku, te crkve i zvonici govore o našoj katoličkoj pitomosti“ – kazao je u izjavi za Boka News kardinal Josip Bozanić, nakon euharistijskog slavlja.

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić, pozdravljajući brojne zvanice, vjernike i goste istakao je povijesni kontinuitet i značaj katedrale Svetog Tripuna o čijoj postojanosti i 850–toj posvećnosti, govore originalni dokumenti koji se čuvaju.

Proslava 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna
Proslava 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna

„Dan njezine posvete, 19. jun 1166, zapravo je i dan završetka njene izgradnje koja je započela 1124. godine. O tome svjedoči primarni izvor u diplomi na pergameni koju je sastavio kotorski biskup Maio, koji je bio glavni posvetitelj“ – kazao je Janjić.

Proslava 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna
Proslava 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna

Original ovog dokumenta danas se čuva u arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Dokument je pisan latinskim jezikom, karolinškom goticom. Osim ovog ključnog dokumenta za dataciju kotorske katedrale, podsjećamo da je sačuvan i obrednik prema kojemu je bila obavljena posveta katedrale. On se danas čuva u Sankt Petersburgu, još od 1090. godine, te je pripadao kotorskom biskupu Grimoaldu. Na njega je 1983. godine skrenuo pažnju naučne javnosti, kanadski znanstvenik Richard Francis Gyug (The Lectionary and Pontifical of Kotor).

Kotorska katedrala Svetog Tripuna, svojom drevnošću i pokretnim umjetničkim fondom kojega čine predmeti nastali u vremenskom rasponu od IV do XX stoljeća, predstavlja najvažniji i najviše istraživani spomenik sakralne arhitekture na tlu današnje Crne Gore.

Proslava 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna
Proslava 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna

Pročitano je i pozdravno pismo koje je uputio Papa Franjo okupljenim vjernicima, svećenicima, redovnicama i redovnicima kao i puku Kotorske biskupije u ovoj povijesnoj prigodi.

Posebni sjaj cjelokupnom euharistijskom slavlju dao je prigodni hor koji su činili horovi: kotorske Katedrale, Katredrale sv. Nikole iz Ljeza u Albaniji, “Antivari Musica” iz  Bara, te župe sv. Mateja iz Dobrote. Prisutnost pjevača iz Albanije ima i važan simbolički značaj, budući da su na samoj posveti katedrale 1166. između ostalih učestvovala su dva biskupa i dva opata iz Albanije, a veliki broj katolika u Crnoj Gori su albanske nacionalnosti.

Proslavi su prisustvovali: kardinal,  nadbiskup barski u miru, Zef Gaši, đakovačko–osječki nadbiskup Đuro Hranić, biskup hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, Tomo Vukšić–vojni ordinarij u BiH, mon. Đuro Franjić, nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Ivan Penzeš ,biskup subotički, mons. biskup Ratko Perić, mostarsko-duvanjski, trebinjsko-mrkanski, apostolski administrator u Prizrenu, biskup Dode Đerđi, admiral Bokeljske mornarice Anton Sbutega, izaslanici predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović (HGI),  gradonačelnici Tivta i Kotora i druge ličnosti kulturnog i javnog života.

Proslava 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna
Proslava 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna

Prigodom obilježavanja 850 godina posvete katedrale Svetog  Tripuna, Kotorska biskupija je izdala tri identične medalje, u tri različita materijala. Medalje su rad prof. Damira Mataušića, akademskog kipara iz Zagreba, izrađene su u bronzi, srebru i pozlaćenom srebru.

Mediji u Crnoj Gori, ovoj proslavi dali su veliki publicitet, tako da je državna Radio Televizija Crne Gore (RTCG) direktno prenosila centralno euharistijsko slavlje iz Kotora.

Više fotografija možete pogledati na našoj facebook strani.

Marka pod nazivom “850 godina Katedrale Svetog Tripuna”

Poštanska marka 850 godina Katedrale Svetog Tripuna
Poštanska marka 850 godina Katedrale Svetog Tripuna

Pošta Crne Gore,  na inicijativu Ordinarijata Kotorske biskupske, publikovala je prigodnu poštansku marku za posebne prilike u čast Jubuleja, 850. godinišnjice posvećenja Katedrale Svetog Tripuna.

Marka pod nazivom ,,850 godina Katedrale Svetog Tripuna”, stavljana  je u promet, na dan kada je posvećena Katedrala, 19. juna u poslovnici Kotor Stari Grad.

Nominalna vrijednost marke je 0,95 €. Autor idejnog rješenja je Zoran Popović, grafički dizajner iz Podgorice.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije