17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorske legendice manje znane – sada je red na tebe

Kotorske legendice manje znane – sada je red na tebe
Kotorske legendice manje znane

Dvanaestominutnom projekcijom na hologramskom platnu Opštinska javna ustanova „Muzeji“ Kotor  predstavila je sinoć svoje novo izdanje – knjigu „Kotorske legendice manje znane“. Projekcija u Crkvi Svetog Pavla rađena je u produkciji ove muzejske ustanove, a publici je nizom animacija ilustrovala dio objavljenih legendi u kojima su glavni junaci i junakinje ilirska kraljica Teuta, Vile Pestingradske, grifoni, grčki bogovi, zmajevi, ali i obični ljudi naših krajeva. Urbanu legendu o delfinu Jocu publici je ovom prilikom pročitao predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Knjiga ima za cilj da od zaborava sačuva stare priče o našoj legendarnoj i mitskoj prošlosti, a namijenjena je svima, najviše djeci osnovnoškolskog uzrasta. „U rukama držiš novo izdanje legendi Kotora, onih manje poznatih — skoro pa zaboravljenih. Uložili smo mnogo truda da ih sakupimo i, uz tvoju pomoć, zauvijek sačuvamo. A kako čuvamo legende i priče? Odgovor je lak — pričanjem! Počni već danas, ispričaj ih svima koje znaš. Legende su naše nematerijalno kulturno nasljeđe, veza sa prošlošću i dokaz posebnosti Boke Kotorske. Ne zaboravimo ih! Mi činimo što je do nas, sada je red na tebe” – stoji u uvodu „Kotorskih legendica manje znanih”.

Kotorske legendice manje znane

Podsjetimo, tekst su priredile Tanja Vujović i Milka Kolundžić, ilustracije uradila Ana Rodić. Knjiga je objavljena na crnogorskom (ćirilica i latinica) i engleskom jeziku (prevod Ranke Vilić), ima 50 strana u tvrdom povezu, a štampana je u hercegnovskoj štampariji „Biro konto“.

Najčitanije