26 C
Kotor

Slušaj online radio

Kroz “Cities After Dark” do održive destinacije – Anketa

Kroz “Cities After Dark” do održive destinacije – Anketa
Budva – mjerenje nivoa buke – ilustracija – foto Boka News

Nivo buke duž crnogorskog primorja, tokom ljetnih mjeseci samo je jedan u nizu komunalnih problema sa kojima se susreću nadležne službe, građani i turisti.

Često se dešava da nivo buke daleko nadmašuje propisane granične vrijednosti, muzika iz ugostiteljskih objekata, posebno iz diskoteka na otvorenom, ali i sa terasa pojednih kafića i restorana, odvoženje smeća kasno noću ili u svitanje, itd… bitno utiču na kvalitet života i ugrožava stanovnike i turiste.

Broj prijava zbog buke u pojedinim opštinama  duž našeg primorja je uglavnom na prvom mjestu, u toku turističke sezone, ispred prijava zbog saobraćajnih i ostalih komunalnih problema.

Posebno je izražen problem buke, nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata, noću.

Kreiranje strateškog plana za unapređenje noćne ekonomije kao i potencijalnim aktivnostima koje mogu podržati istu je veoma važno u korpusu strateških pitanja održivog turizma.

Projekat finasiran iz EU fondova “Cities After Dark” je sasvim novi inovativni zahvat u domenu održivih urbanih politika, promatra ekonomsku aktivnost koja se odvija u gradovima tokom noći, tzv. night-time economy. Radi se o vremenskom razdoblju od 18 sati naveče do 6 sati ujutro i obuhvaća vrlo različite učesnike: stanovnike, kulturne institucije, programe na otvorenom, ugostiteljske objekte, usluge zaštite i sigurnosti, usluge javnog prevoza, dostave, komunalne usluge, vatrogasne usluge, zdravstvene usluge i tako dalje.

Cities After Dark je projekat mreže gradova, a nosilac projekta je grad Braga (Portugal), partneri su Đenova, Malaga, Nikozija, Pariz, Pirej, Talin, Varna, Zadar i Budva.

Riječ o sasvim novoj inicijativi za naše prilike, čiji je osnovni cilj da preoblikuje, transformiše imidž gradova u turističkom, komunalnom, ali i širem društveno-kulturnom smislu.

Kotor – foto Boka News

Ključni izazovi u urbanim sredinama povezani su s održivošću, bilo da se radi o turizmu, mobilnosti, inovacijama, ekološkim aspektima, ekomskim i slično.

U isto vrijeme, isprepletenost različitih sektora i djelatnosti povezanih posebno s turizmom, koji ima izniman značaj za ekonomski razvoj zahtijeva učinkovito i integrirano upravljanje, uvijek s krajnjim ciljem poboljšanja kvalitete života lokalnog stanovništva.

U Evropskoj uniji i generalno u velikim metropolama, noćna ekonomija igra veoma važnu ulogu u upravljanju i organizovanju gradova. Gradske vlasti pokušavaju riješti probleme, kanalisati i usmjeriti noćnu ekonomiju kroz održivi razvoj u cilju poboljšanja kvaliteta života, pa tako neki gradovi imaju  gradonačelnike/ce noći i druge instrumente kojima pokušavaju riješiti probleme.

Primjer i iskustva Pariza oko rješavanje pitanja u oblasti noćne ekonomije, kao što je rješavanje buke u naseljenim mjestima, posebno bi mogao biti značajan za cijelo Crnogorsko primorije, kao održive turističke destinacije.

Pariz ima i Vijeće za upravljanje noćnom ekonomijom, a jedan od problema je i nivo noćne buke koji rješava tzv. „meduza“ uređajima. Riječ je o senzorima opremljenim višesmjernim kamerama i baterijom sa više mikrofona, koji mogu da uoče izvore ekstremne buke i fotografišu javno mjesto na kojem se ista odvija. Ovo je samo jedan od primjera…

 

Najčitanije