26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kroz EU projekat „Cycling rural“ do modernije i sveobuhvatnije turističke ponude Herceg Novog

H. Novi el bicilizam

U svrhu poboljšanja i unapređenja turističke ponude Herceg Novog, te drugačije i bolje dostupnosti kulturne i prirodne baštine njegovog zaleđa, Turistička organizacija Herceg Novi (TOHN) je u okviru prekograničnog projekta “Cycling Rural” nabavila pet električnih bicikala (E-MTB) koji se mogu koristiti na svim podlogama (asfalt, makadam, “off road”). Vrijednost nabavljenih bicikala je 7.499 €, a njihov maksimalni domet s punom baterijom iznosi čak 140 km.

Pored toga, u skladu sa potrebama i s ciljem otkrivanja atraktivnih a još neintegrisanih planinskih trasa zaleđa u jedinstven turistički proizvod, te promocije kulturne i prirodne baštine u ruralnom dijelu Herceg Novog, izrađena je brošura/mapa, sa prikazanim trasama pogodnim za MTB. Promovisane su tri jedinstvene rute: “Salty and Sweet” (koja počinje na obali mora i završava na Orjenskoj lokvi – jezeru prečnika 30 metara, najvećoj vodenoj površini na Orjenu); “Boka Bay View” (koja obuhvata dijelove Kamenog i Mokrina, sa kojih se pruža nezaboravan pogled na Boku), i  “Rocks and Trees” (koja sa Vrbanja vodi do Vučjeg dola i Žukovice, mjesta sa ostacima starih katuna). Za navedene trase napravljeni su i QR kodovi koji su postavljeni na brošuri/mapi, a koji linkom vode na stranicu TOHN na kojoj se može naći više informacija o stazama i kulturnim i prirodnim atrakcijama duž njih.

H. Novi el bicilizam

TOHN je ustupila bicikla na korišćenje hotelu i marini „Lazure“, koji se nalazi na samom početku trase “Salty and Sweet“, koji teži poboljšanju sopstvene turističke ponude kroz aktivne avanturističke i kulturne sadržaje, što upotpunjuje cilj projekta “Cycling Rural”. Njihovi gosti dolaze sa tržišta koja preferiraju aktivni odmor, a sam hotel raspolaže kapacitetima koji omogućavaju zahtijevano održavanje ovakvih električnih bicikala. Zbog svega navedenog, lokacija ispred ovog objekta ocijenjena je kao najbolja za pozicioniranje bicikala za upotrebu. Ovaj hotel će takođe promovisati i MTB trase obrađene u promotivnoj  brošuri/mapi.

Projekat “Biciklističke rute za unaprijeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” realizuje se u okviru drugog poziva Programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora. Implementacija je počela 1. oktobra 2019. i trajaće 24 mjeseca. Ukupna vrijednost je 495.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 400.000 eura bespovratnih sredstava, a sve s ciljem jačanja i poboljšanja kvaliteta turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i ostalih ponuda na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Očekuje se da će projekat rezultirati stvaranjem novog brenda „Cycling Rural”, koji će postati dio turističke ponude obje zemlje i Jadranskog zaleđa. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nosilac projekta, gradovi Široki brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi.

Najčitanije