20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Krugovi Mediale u Budvi

Izložba u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” održana je u čast umjetničkog pravca “Mediala”, njegovom pokretaču Leonidu Šejki, čiji je “Traktat o slikarstvu” objavljen prije 60 godina



Performansom osmišljenim prema tekstu iz “Traktata o slikarstvu” slikara Leonida Šejke u izvedbi Predraga – Peđe Todorovića i Jasne Opavski, u ponedjeljak, 2. septembra u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u Budvi otvorena je grupna izložba „Krugovi Mediale/ Circles of Mediala”.

„Krugovi Mediale/ Circles of Mediala” je nastavak projekta i izložbe pod nazivom  „Pisma Mediali” koju je organizovao beogradski  „Muzej štafelaja”, a u saradnji sa Udruženjem “Uroš Predić” iz Švajcarske i Galerijom „Krug” iz Budimpešte. Koncept izložbe na temu „Pisma Mediali” kao i ove, „Krugovi Mediale” svojevstan su omaž slikarima i članovima grupe „Mediale”, a povodom 60 godina od objavljivanja knjige „Traktat o slikarstvu” 1964. Leonida Šejke.  Od novembra prošle godine radovi su putovali iz Beograda preko Budimpešte, zatim izloženi u galeriji „Krug”, pri Palati Tekelijanum u centru Pešte, do Cuga, u Švajcarskoj, kao i u Beogradu u kući Đure Jakšića, a sada su “doputovali” u Modernu galeriju „Jovo Ivanović” u Budvi, prvi put u Crnoj Gori.

-Krugovi Mediale je izložba slika, mozaika, crteža i grafika na kojoj učestvuju: Vesna Opavski, Jasna Opavsky, Bisenija Tereščenko, Slavomirka Caka Kovačević, Slavica Mijović, Kristina Pirković, Rade Ratko Vujačić, Ivan Đurišić, Željko Đurovićko, Mladen Đurović, Stanko Zečević, Ranko Krstajić, Predrag Peđa Todorović, Goran Ćetković i Miroslav Miro Šuković; osim članovima Mediale, ujedno je i omaž nedavno preminulom Milošu Filipoviću Fići, čiji se radovi nalaze na ovoj izložbi, a jedan je od osnivača „Muzeja štafelaja”, istakla je mr Senka Subotić, kustos izložbe.

Krugovi Mediale u Budvi

Povratak integralnom slikarstvu

Leonid Šejka bio je glavni pokretački duh i teoretičar grupe Mediala, koja je 1958. godine izrasla iz Društva prijatelja Baltazara. Grupu su, pored Šejke, činili: Siniša Vuković, Miro Glavurtić, Dado Đurić, Mišel Kontić, Uroš Tošković, Vukota Vukotić, Peđa Ristić i Olja Ivanjick. Mediala je okupljala najznačajnije umjetnike- slikare, kompozitore, arhitekte, filozofe, pjesnike, književnike, poput Danila Кiša, Miodraga Pavlovića, Mirka Кovača koji su zajednički pokrenuli obnovu „integralnog“ slikarstva, odbacujući i zapadni i istočni model kulture. U vrijeme socrealističke dirigovane umjetnosti, koncepcija “Mediale” nastala u potrazi za integralnom slikom svijeta, bazirana je na duhovnim temeljima umjetnosti, potpomognutim hrišćanskim misticizmom i filozofijom. Šejkin uzor bio je Vermer van Delft (rođen tačno 300 godina prije Šejke).

Svoj credo: “Slikanje je oblik molitve”, Leonid Šejka je dao u svom poslednjem zapisu (“Šejkin testament”), koji je nakon performansa pročitala Bisenija Tereščenko, jedna od umjetnica i članica gripe “Muzej štafelaja”, iz koje je potekla ideja o ovoj izložbi.

Krugovi Mediale u Budvi

Publici se obratio i Vladan Vukašinović, kolekcionar slika, koji je za ovu izložbu ustupio slike Miloša Filipovića Fiće, osnivača grupe Muzeja štafelaja.

-Zahvaljujem se i mnogo mi je drago da ste večeras odvojili vrijeme da budete ovdje i da odamo poštu i omaž umjetnicima, začetnicima jednog velikog pravca u našoj umjetnosti a to je Mediala, pogotovo Leonidu Šejki. Ovom izložbom obilježavamo 60 godina od izdanja njegovog “Traktata o slikarstvu”. To je veoma značajan datum. Takođe, imamo jedan tužan povod, a to je što ova izložba predstavlja omaž Milošu – Fići Filipoviću, koji nažalost više nije sa nama, poručila je Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve.

/M.D.P./

 Foto: JU Muzeji i galerije Budve.

Najčitanije