19 C
Kotor

Slušaj online radio

Kvartet saksofona Aureum nastupa na KotorArt Pjaci od džeza

Kvartet saksofona Aureum nastupa na KotorArt Pjaci od džeza
Kvartet saksofona Aureum

Međunarodni festival KotorArt, u okviru Pjace od džeza, u nedjelju, 28. jula, na Pjaci od muzeja, sa početkom u 23 sata, organizuje koncert kvarteta saksofona Aureum. Koncert pod nazivom “Zlatni saksofon” organizuje se u saradnji sa Ambasadom Austrije u Crnoj Gori, festivalom Wild Beauty Art i Tivat Music Festivalom.

Kvartet čine Martina Štikler, sopran saksofon, Johanes Vajhinger, alt saksofon, Viola Jank, bariton saksofon i Lukas Zajfrid, bas saksofon.

Raspon repertoara koji ansambl njeguje proteže se od baroka do savremene muzike, s kontinuiranim fokusom na istraživanje tehničkih i akustičkih mogućnosti saksofona, ali i s uticajima klasične muzike, džeza, muzike svijeta i austrijske narodne muzike. Interpretacije ansambla emitovale su stanice Radio Austrija 1, Austrijski javni servis, Radio Klassik Stephansdom.

Međunarodne nagrade i koncertni uspjesi odveli su ansambl u renomirane koncertne dvorane: Koncerthaus, Muzikferajn, Porgi i Bes, MuTh i Centar Arnold Šenberg u Beču, Festšpilhaus u Salcburgu, Sala Slovačkog radija. Nastupali su na festivalima kao što su Muzički festival Istanbul, Sonusiade u Muzeju Liaunig, Salzkammergut Festwochen, Regionalni festival Hajdn, Igra staklenih perli u Estoniji, Tra Lago e Monti u Italiji. Kroz muzički edukativni projekat #klanginsel pod nazivom Kreirajte sliku zvuka ostvarili su uspješnu saradnju sa Simfonijskim orkestrom Donje Austrije (Tonkünstler-Orchester).

Festivalska publika KotorArta imala je priliku da upozna mnoge istaknute umjetnike iz Austrije a tome je doprinijela dugogodišnja uspješna saradnja Festivala i Austrijske ambasade u Crnoj Gori. Andreas Otenzamer, klarinetista, jedan od vodećih u svijetu, bio je nekoliko puta gost Festivala a, u okviru Pjace od džeza publika je imala priliku da upozna neke nekonvencionalne instrumente i izvođače poput Jakoba Štajnkelnera ili Tribidabo benda. Nadamo se da će ovogodišnja publika uživati u zlatnim zvucima kvarteta saksofona Aureum – izjavili su iz PR službe.

Najčitanije