9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Kotor dobila novi Bord direktora, savladane opstrukcije DPS-a

Sa sjednice Skupstine akcionara Luke Kotor foto S.L.

Glasovima predstavnika ukupno 1.271.320 akcija, odnosno 92,24% kapitala, za članove novog Odbora direktora preduzeća Luka Kotor AD juče su izabrani Ljiljana Popović-Moškov, Branko Kovačević, Mano Rebronja, Radomir Rudanović i Jovo Pajović.

Popović –Moškov (URA), Kovačević (DNP) i Rebronja (Demokrate) predstavnicii su većinskog vlasnika – Opštine Kotora koja ima oko 57% akcija te firme, Rudanović je izabran u ime manjinskih akcionara okupljenih oko kastodi računa kod CKB banke, dok je Pajović izabran kao predstavnik Fonda PIO.

Dužnosti su prethodno razriješeni članovi dosadašnjeg Odbor direktora prof.dr. Tatjana Stanovčić (DPS) i Ljubo Radović (DPS) kao predstavnici Opštine Kotor, Stanislava Subotić (DPS) ispred Fonda PIO i Radomir Rudanović u ime manjinksih akcionara, dok je Draško Krivokapić (SD) koji je u odboru takođe zastupao Opštinu, preminuo prije dva mjeseca od posljedica koronavirusa.

Epilog je to juče odrane redovne Skupštine akcionara te kompanije čiji je većinski vlasnik Opština Kotor a koju su do sada vodili kadrovi bivše kotorske lokalne vlasti predvođeni DPS-om i SDP-om je u ljeto 2019 kolaborirao u preuzimanju vlasti u Kotoru od strane DPS i njenih satelita.

Zbog raznih administrativno-pravnih opstrukcija koje su pokušali da naprave predstavnici DPS-a kako bi otežali ili odložili preuzimanje upravljanja ovom za Kotor strateški važnom kompanijom od aktuelne opštinske vlasti predvođene Demokratama, juče se dva puta moralo glasati o sastavu novog Odbora direktora. Naime, drugi po veličini akcionar Luke, Fond PIO na čijem je čelu još uvijek kadar DPS-a Jadranka Milošević, uopšte nije dostavio Skupštini predlog za svog člana novog Odbora direktora, pa se u prvom krugu glasanja nije moglo izabrati ukupno pet članova tog tijela koliko je po Zakonu o privrednim društvima, obavezno da Odbor direktora ima.

Za većinskog vlasnika Luke  – Opštinu Kotor nezgodnu situaciju, međutim, prevazišla je snalažljivost i odlučnost gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate) i liderke Socijalista  Crne Gore Snežane Jonice koja je zaposlena u Luci. Jokić je prvo kao ovlašćeni predstavnik većinskog vlasnika iskoristio zakonsko pravo akcionara i zatražio da Skupštinom akcionara ne predsjedava izvršni direktor Luke Kotor Marko Radulović (DPS), već da sjednicu vodi Jonica. Ona je, uprkos negodovanju sekretara društva Dušana Vukasovića (DPS) insistirala da se sprovede procedira glasanja o četiri kandidata za Odbor direktora za koje su predlozi stigli na vrijeme – najamnje 48 sati prije održavanja Skupštine, što nalaže Statut Luke Kotor. Kada je glasanje obavljeno, Jonica ga je, pozivajući se na Zakon o provrednim društvima proglasila neuspješnim jer nije izabrano pet kandidata koliko po zakonu Odbor direktora mora imati članova, nakon čega je iskoristivši drugi član istog zakona, ponovila glasanje, ali je u njega kao kandidata tada uvela i Jova Pajovića čiju je kandidatitu juče pred sami početak Skupštine akcionara, naknadno poslao Fond PIO i to poslije intervencije gradonačenika Jokića u Vladi  Crne Gore. Takva Pajovićeva kandidatira postala je validna nakon prvog, neusjelog glasanja na kojem je insistirirala Jonica, pa su akcionari potom legalno izglasali novi Odbor direktora ključne firme u Kotoru i osujetili namjeru DPS-a da sabotira preuzimanje upravljanja Lukom od strane aktuelne kotorske lokalne vlasti.

Na sličan način Jokić i Jonica su koordinisanom akcijom, spriječili i druge pripremljene opstrukcije bivše DPS-om predvođene uprave Luke Kotor koja im je bila za usvajanje na Skupštini akcionara pripremila predlog novog Statuta firme sa u njemu ostavljenim brojnim kontroverznim riješenjima. Uprkos protivljenu sekretara Vukasovića koji je smatrao da akcionari  to ne mogu raditi na Skupštini, Jokić kao predstavnik većinskog vlasnika tražio da se glasa i o amandmanima na predlog Statuta a koje je Opština u međuvremenu pripremila i na vrijem dostavila Vukasoviću. Na kraju su svi amandmani i usvojeni i inkorporirani u novi Statut.

Izvor:S.L.

Najčitanije