20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Mađarska odobrila ulazak Švedske u NATO; Ovo je povijesni dan

NATO

Mađarski parlament odobrio je zakon kojim se Švedskoj omogućava pridruživanje NATO-u, konačno otvarajući put toj nordijskoj zemlji da se pridruži zapadnom obrambenom savezu dok rat bjesni u Ukrajini.

Mađarska je posljednja među 31 članicom saveza ratificirala članstvo Švedske nakon višemjesečnog odugovlačenja vladajuće stranke Fidesz po tom pitanju.

Premijer Viktor Orban rekao je u parlamentu, uoči glasovanja, da će švedsko-mađarska obrambena suradnja i pristupanje Švedske NATO-u ojačati sigurnost Mađarske.

Glasanje je uslijedilo nakon posjeta švedskog premijera Ulfa Kristerssona Mađarskoj u petak kad su dvije zemlje potpisale sporazum o naoružanju.

Članstvo Švedske u NATO-u podržalo je 188 zastupnika u mađarskom parlamentu. Šestero ih je bilo protiv, a nitko nije bio suzdržan.

Vlada premijera Orbana bila je suočena s pritiskom saveznika u NATO-u da omogući ulazak Švedske u taj savez.

– Napokon se to dogodilo, Švedska je 32. članica saveza, a NATO je postao jači, rekla je parlamentu Agnes Vadai, zastupnica oporbene stranke Demokratska koalicija (DK).

Stockholm je napustio svoju politiku nesvrstanosti kako bi bio sigurniji u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2022.

Sa Švedskom koja je nakon Finske ušla u NATO, ruski predsjednik Vladimir Putin postigao je upravo ono što je htio spriječiti kada je pokrenuo svoj rat u Ukrajini – širenje NATO-a, rekli su zapadni čelnici.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije