14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“Magični svijet stripa“ u Pomorskom muzeju

“Magični svijet stripa“ u Pomorskom muzeju
Magični svijet stripa – Sbutega

Međunarodni festival KotorArt, u okviru likovnog segmenta,organizuje izložbu pod nazivom „Magični svijet stripa“, autora Antuna Sbutege, koja će biti otvorena u ponedjeljak, 8. jula u 21 sat, u Pomorskom muzeju u Kotoru.

Na izložbi će biti izloženo dvadesetak tabli stripa rađenih kombinovanom tehnikom – tuš, tempera, pastel, kao i pripremni crteži i studije za strip.

Radi se otablama stripa na brojne teme: vestern, astronauti, gusari, srednjovjekovni vitezovi, bitka kod Lepanta, pomorske i vazdušne bitke Drugog svjetskog rata, kao i temevezane za Boku: Bokeljska mornarica, vaterpolo, karneval, pobuna mornara u Boki1918. godine itd. Izložene table stripa nijesu djelovi crtanih romana, već suilustracije u tehnici stripa raznih tema koje su pobuđivale interesovanje i maštuautora, posebno u njegovom djetinjstvu, a koje su i važan dio kolektivne memorije.

Strip je imao ubrzan razvoj u toku proteklih sto godina i danas predstavlja jedan odvažnih oblika likovne umjetnosti (nazvan devetom umjetnošću; film je sedma, afotografija osma umjetnost) i komunikacije.

– Pored prepoznatljivih Don Brankovih dana muzike, Festival dugo godina njegujei vanmuzički sadržaj, te nudi književni, filozofski, pozorišni i likovni segment. Radujemo se što predsjednika Fondacije „Don Branko Sbutega“ dr Antuna Sbutegu možemo upoznati kroz njegov rad i kreativnost na više polja. Sjećamo seizuzetne noći „Dante 700“, gdje smo prisustvovali multimedijalnoj večeriposvećenoj stvaralaštvu Dantea kroz vizuru Antuna Sbutege, ali i prošlogodišnjeizložbe slika. Ovog puta, pozivamo sve da zavirimo u njegov magični svijet stripa -istakli su iz PR službe Festivala.

Antun Sbutega

Antun Sbutega završio je Gimnaziju u Kotoru a diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je magistrirao i doktorirao.

Predavao je na Pomorskom fakultetu u Kotoru do 1991. godine, kada se s porodicom preselio u Rim. Radio je u Kongregaciji za evanđelizaciju naroda u Vatikanu.

Za prvog ambasadora Crne Gore pri Svetoj stolici i Malteškom redu imenovan je 1. januara 2007. godine, a potom je nastavio diplomatsku aktivnost u Rimu u svojstvu ambasadora pri Republici Italiji, Malti i San Marinu do penzionisanja 2016. godine. U periodu 2016–2023. bio je admiral Bokeljske mornarice Kotor. Predsjednik je Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega. Autor je brojnih monografija, naučnih i stručnih radova iz oblasti ekonomije, istorije, pomorstva, diplomatije i umjetnosti u Jugoslaviji, Crnoj Gori, Italiji, Hrvatskoj i Vatikanu. Od djetinjstva, bavi se umjetnošću, posebno slikarstvom.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva.

Najčitanije