14 C
Kotor

Slušaj online radio

MANS: Presuda za Krimovicu daleko od pravde

MANS: Presuda za Krimovicu daleko od pravde
Screenshot – MANS

Nakon dvije godine postupka, Osnovni sud u Kotoru donio je presudu u slučaju „Krimovica“ koja nedvosmisleno ukazuje do koje mjere je crnogorsko sudstvo i dalje zarobljeno i kako se, uprkos brojnim dokazima, u Crnoj Gori još uvijek teško dolazi do pravde, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

“Marko Carević i njegova kompanija „Carinvest“ već skoro deceniju uzurpiraju blizu pola miliona kvadrata državnog zemljišta na Krimovici u opštini Kotor, za koje vrijeme su na toj lokaciji bespravno izgradili preko 6000 m2 poslovnih prostora. Činjenica da je bivši čelnik Opštine Budva, Marko Carević, oslobođen optužbi pokazuje da je Osnovni sud u Kotoru u potpunosti zanemario činjenicu da je upravo on do 2021. godine bio na čelu kompanije „Carinvest“ a da su uzurpacija i nelegalna gradnja započeti još 2015. godine, te je upravo Carević imao presudnu ulogu u izvršavanju tog krivičnog djela”, kažu u MANS-u.

Napomonju da prema onome što je za sada poznato javnosti, kotorski osnovni sud je za uzurpaciju osudio samo Milana Carevića koji se tek 2021. godine pojavljuje kao formalni vlasnik kompanije.

“Ovakvo zanemarivanje opšte poznatih i lako provjerljivih činjenica ukazuje na sumnju da, za sada nepravosnažna, presuda nije donijeta kao rezultat neznanja, već pokušaja zaštite pojedinačnih interesa koji. Takođe, dosuđeni iznos od 100 hiljada eura je sramotan i predstavlja tek dio štete koju je država Crna Gore imala tokom višegodišnje uzurpacije blizu pola miliona kvadrata na Krimovici”, istakli su iz MANS-a.

MANS zbog toga poziva postupajućeg tužioca u ovom predmetu da bez odlaganja izjavi žalbu na ovakvu presudu kotorskog Osnovnog suda, kako kada je u pitanju oslobađanje starijeg Carevića, tako i visina kazne i činjenice da je tokom kompletnog trajanja sudskog postupka nesmetano koristio imovinu za čiju uzurpaciju je optužen.

“Takođe očekujemo da, sada kada je uzurpacija i dokazana pred nadležnim sudom, državni organi preduzmu sve potrebne mjere kako bi se pola miliona kvadrata na Krimovici vratilo u državno vlasništvo”, zaključuju u MANS-u.

Izvor:MANS

Najčitanije