33.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Marija Zečević, Vjera Radulović i Jovana Šujica solo koncertom „ovjerile“ upis na  fakultete

Mlade umjetnice koncert

Sve tri su oslobođene maturskog ispita  zato što su na takmičenjima postigle sjajne rezultate u  toku ove godine



Tri mlade umjetnice- Jovana Šujica, flauta, Marija Zečević, klavir i Vjera Radulović, violina, maturantkinje Muzičke škole „Vida Matjan“ u Kotoru, pobrale su aplauze i ovacije oduševljene publike koja je imala priliku da u ponedjeljak u Crkvi Sv. Duha uživa u njihovom zajedničkom maturskom koncertu.  Sve tri, višekratno nagrađivane učenice na domaćim i međunarodnim  konkursima, upisaće muzičke akademije – Marija Zečević u Beogradu, Vjera Radulović u Novom Sadu, a Jovana Šujica u Barseloni. Ovaj koncert odlična je prilika da se „usviraju“ pred domaćom publikom i da prevaziđu tremu prije izlaska pred ispitne komisije inostranih visokoškolskih institucija, na ovoj važnoj životnoj i obrazovnoj prekretnici.

Pijanistkinja Marija Zečević iz klase prof. Ane Mihaljević, zablistala je izvodeći u solo maniru “Preludijum i fugu u d.molu, DTK II” J. Sebastijana Baha, “Sonatu Hob.XVI/52, Es-du”r Jozefa Hajdna, te “Etidu- sliku, op.33.br.5” Sergeja Rahmanjinova.  Vjera Radulović, učenica prof. Mileve Krivokapić, briljirala je u virtuoznim izvedbama “Koncerta u D-duru” (I stav) Petra Iljiča Čajkovskog i „Ciganskim napjevima“ Pabla de Sarasatea. Flautistkinja Jovana Šujica, klasa prof. Andreje Živković, osvojila je aplauze izvedbama barokne „Hamburške sonate u G-duru“ koju je napisao Karlo Filip Emanuel Bah, jedan od osamnaestoro Bahovih potomaka, gdje je dionice orgulja za klavirom dočarao prof. Nikola Vučković, zatim djelom „Mangata“ za solo flautu F. Lopeza i “Fantazijom za flautu i klavir” Žorža Ija (Georg Hue).

USAVRŠAVANJE JE VIŠEDECENIJSKI PROCES

-Ljubav prema muzici jeste važna, ali ipak na kraju se sve svodi na to da muzičar treba da vježba i onda na kraju to čuju i drugi, kojima se to svidi (ili ne svidi). Usavršiti jedan instrument je višedecenijski proces, u životu treba da napredujemo, a ovaj koncert je još jedna stepenica u tom procesu, kazala je Vjera Radulović za Boka News.

Mariji i Vjeri prijemni ispiti su za mjesec dana, a Jovani za par dana.

-Prijemni treba da bude u petak, tako da mi je ovaj koncert taman dobrodošao da vidim đe sam i što sam, nadam se da ću proći, jer sam se dobro pripremila. I srećna sam i tužna zato što ovim koncertom zaokružujemo jedan period života, ali preovlađuje radost zbog toga. Mojim drugaricama želim svu sreću da postignu sve što žele, kazala je Jovana Šujica za Boka News.

Vjera Radulović i Jovana Šujica imale su sjajnu klavirsku podršku prof. Nikole Vučkovića, jednog od rijetkih profesora koji sarađuju sa učenicima na muzičkoj sceni. Ta uloga , kaže za BN, zahtijeva odgovornost i za sebe i za solistu. Pružiti maksimalnu pažnju i podršku solistima na sceni, za profesora Vučkovića je najbitnije.

-Velika je satisfakcija da prolazim kroz sve te faze njihove u smislu višegodišnje saradnje, a i direktno u procesu rada za određeni repertoar koji se sprema i izvodi na godišnjem nivou, kaže profesor za Boka News. Iako je većinu djela izvodio više puta, dešava se, kao sada, da neka djela svira prvi put- tako je i sa violinskim Koncertom u D-duru, Petra Iljiča Čajkovskog, koji je izveo sa Vjerom Radulović, a čiji je I stav trajao preko 25 minuta.

Tri maestre za tri instrumenta

– Sve tri su sjajne i perspektivne, svaka je na svom instrumentu majstor, s tim što ću izdvojiti Vjeru Radulović, koja je inače i Đak generacije ove godine. Sve tri su oslobođene maturskog ispita  zato što su postigle sjajne rezultate u u toku ove godine što se tiče takmičenja, a praksa je da neko, bez obzira je li maturant ili učenik drugih razreda, ukoliko postigne izuzetne rezultate  bude oslobođen godišnjeg ispita. Poenta je upravo koncert, objasnio nam je Vučković, koji je klavirski saradnik u dvije škole – u Budvi je u Nižoj muzičkoj školi, a u Kotoru-  i u Nižoj i u Srednjoj muzičkoj školi.

/M.D.P./

Najčitanije