Na imanju Đorđija Ivetića u selu Prijeradi, Gornji Grbalj, protekle sedmice održana je simbolična berba maslina. Događaj promotivnog karaktera, prije svega s ciljem da okupi maslinare i poštovaoce ove kulture, ima za cilj promociju proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja, na savremenim principima od uzgoja do prerade.
Upravo na ovom maslinjaku, našeg uglednog člana i maslinara, uslovi za prikaz modernog pristupa berbi i preradi ploda, predstavljaju školski primjer kako treba održavati maslinjak. Redovna primjena agrotehničkih i pomotehničkih mjera ovdje je dala dobre rezultate, kazala nam je predsjednica IO MD Boka Vesna Đukić.
Jedan od rijetkih maslinara koji se može pohvaliti dobrim rodom i zdravim plodom, prihvatio je da bude domaćin ovom događaju, koji Društvo organizuje od 2008. godine, kada je, prvi put, u saradnji sa tadašnjim direktorom Plavih Horizonata, organizovana Berba masline u Boki.
Od tada, sa manje ili više uspjeha i publiciteta, nastojimo ne prekinuti ovu lijepu praksu.
Događaj ima za cilj da pokaže proizvođačima ali i potrošačima, pravilan način uzgoja, berbe i prerade masline, u postupku dobijanja Ekstra djevičanskog maslinovog ulja tojest, isključuje sakupljanje plodova sa zemlje, držanje u nehigijenskim uslovima (u buradima, soljenje, u morskoj vodi, plastičnim vrećama…).
Berba ručno ili uz pomoć alata, ručni češljevi, električni tresači i slično, podrazumijeva bržu berbu, više ubranog ploda u jedinici vremena, manje angažovanje radne snage i bolji kvalitet ploda. Transport do mlina u gajbicama i prerada u roku od 48 sati, garantuje kvalitet dobijenog ulja.
Domaćin je, po pravilu, maslinar koji je spreman prihvatiti i obezbijediti uslove za berbu, ugostiti učesnike i posjetioce i do kraja sprovesti proces od berbe do prerade.
Berbu masline u Boki, posjetilo je više od 40 ljudi (među njima i predstavnici Sekretarijata za privredu, Opštine Tivat), u raznim fazama berbe ali je dvadesetak nas, provelo čitav dan u berbi, bez previše napora i u dobrom raspoloženju.
Svi smo zadovoljni rezultatom. 982 kg ubranog ploda, za jedan dan.
Plodovi su sortirani po sortama i parcelama, da bi se utvrdio uticaj mikrolokaliteta i sortnih osobina pojedinih grupa stabala masline, pri istim uslovima berbe i prerade.
Tako su se masline „plaćale“ od 7-8% do 11%.
Sa svakim danom, plodovi gube vodu, pa se stiče prividan utisak da se čekanjem da prezru, dobije više ulja.
Kvalitet ulja, svakako, zavisi od svih ovih parametara, a maslinari se pri određivanju termina za berbu drže pravila: 1/3 plodova zelene boje, 1/3 šarenih, 1/3 plodova u boji sorte (tamno braon, crna, ljubičasta…).
Na kraju, ali ništa manje značajno, malo ranija berba, za vrijeme lijepih sunčanih dana, olakšava posao beračima i čini da se izbjegne napad treće generacije maslinine muve, koja zna da upropasti čitav rod, upravo u ovo vrijeme.
Domaćin Berbe je dobio ulje vrhunskog kvaliteta, s kojim će se takmičiti na međunarodnim takmičenjima.
Svi su bili zadovoljni, a kako i ne bi kada je, osim lagodnog rada i vesele atmosfere, bilo i jela i pića u izobilju. Domaćinski.
Do iduće Berbe masline u Boki, nastavićemo sa promovisanjem blagovremenom primjenom odgovarajućih agrotehničkih i pomotehničkih mjera, pratiti radove i stanje u maslinjacima i, nadamo se sve boljim rezultatima, poručila je Đukić.