17 C
Kotor

Slušaj online radio

Masne mrlje i dalje na obali Markovog rta, mještani negoduju

Mještani Prčanja negoduju zbog pojave masnih crnih mrlja na plaži Markov rt, kako u vodi, tako i na pijesku. Mrlje su fotografisane prije nekoliko dana i obaviještene su Komunalna inspekcija, Sanitarna inspekcija, Ekološka inspekcija, Morsko dobro, Opština Kotor, a iz UPSUL-a su saopštili da su brzo i efikasno pokupili ulje iz mora.

Više žitelja Prčanja i Stoliva primijetili su i snimili tamne nečistoće koje su na obali, a mnogo je turista  koji su nakon  kupanja na više lokacija u ovom dijelu priobalja na plažu iz vode izašli sa crnim mrljama koje su jedva mogli da operu. O tome, kao i o zdravstvenim tegobama usljed toga jedna je turistkinja napisala objavu na fejsbuku.

„Šta me snađe juče – odem u 4.00h da otplivam 1.5 sat. Nidje žive duše. Otplivah, izađoh, kad moji nokti tek nalakirani blijedo roze- crni. Kuku, šta je ovo? Ruke i između prstiju crno, pogledam tijelo- crne mrlje…Kad se latih ogledala, ono oko ušiju, po vratu, sve nezgodna mjesta za freganje… Poče želčudac da boli…“ zapisala je ugrožena gošća u svojoj objavi.

„Uzorak morske vode sa ovog lokaliteta uzet je 19. 08. oko 20 sati. Nakon dobijenih rezultata utvrdićemo u kom pravcu će postupak biti vođen“, stoji u objavi Službe za inspekcijske poslove, koju su građani dobili kao poruku iz Sistema 48.

Mještani kažu da su radnici angažovani od hotela „Hayat“ sa hotelske plaže vadili zaprljani šljunak i bacali ga u obližnji kanal gdje je javna plaža, kao i u kontejnere koji se tu nalaze, sa čime je upoznata i Komunalna inspekcija.

-Ispod kućice od spasioica na hotelskoj plaži kao izvor je izlazila crna tečnost i to je išlo ispod pijeska u more, kao voda. Ovo liči na mazut ili naftu, objavili su mještani na svojoj viber grupi i potkrijepili ovo brojnim fotografijama. Oni traže od nadležnih državnih i opštinskih organa da sankcinišu počinioce ovog ekocida napravljenog u sred turističke sezone.

/M.D.P./

Foto: Mještani/ke Prčanja i Stoliva

Najčitanije